• Početna>
  • Vesti>

Poruku mira i Srbima i Albancima poslao je i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, najveći pravoslavni praznik Vaskrs dočekao je sa Srbima u Gračanici, gde je prisustvovao ponoćnoj liturgiji u manastiru Gračanica. Radost vaskrsnuća Hristovog, podelio je i sa Srbima u Babinom Mostu, gde je prisustvovao svečanoj liturgiji u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice.

Petković je još jednom uputio čestitke svim pravoslavnim vernicima iz, kako je rekao, mnogostradalnog srpskog sela Babin Most.

“Vaskrs,  koji označava pobedu života nad smrću, neka i ovde u ovom prelepom selu označi novi početak i novi život. Da više Babin Most ne bude poznat po brojnim, etnički motivisanim napadima na Srbe i njihovu imovinu i ovu prelepu crkvu, nego da upravo Babin Most, kao multietničko mesto, postane paradigma budućih odnosa srpskog i albanskog naroda”, kazao je Petković.

On je poručio Srbima u ovom mestu da ostanu i opstanu na svojim vekovnim ognjištima i da će država Srbija učiniti sve  da im život olakša.

“Ne samo kroz finansijske pakete pomoći, ne samo tako što gradimo nove bolnice, škole, puteve, nego i tako što brinimo o njihovoj budućnosti. Neka današnji praznik donese mir svima, koji nam je preko potreban”; kazao je Petković, uputivši poruku mira  i Srbima i Albancima.

Petković je istakao da samo u miru možemo svi zajedno da gradimo budućnost na ovim prostorima i izrazio zadovoljstvo velikim brojem dece u porti crkve u Babinom Mostu, jer kako je rekao, to je najbolji pokazatelj da ovo mesto ima  budućnost i da za tu budućnost treba zajedno da se borimo.

Dobrodošlicu u Babinom Mostu,  Petkoviću je poželeo i predsednik Privremenog organa opštine Obilić i predstavnik sela Goran  Dančetović.

“Samo trojstvo, države, crkve i naroda, garantuje naš opstanak ovde. Nadam se,  da će sve ono što smo preživeli pasti u zaborav i da ćemo se u narednom periodu okrenuti normalnom životu i suživotu sa našim komšijama Albancima, za koji smo uvek otvoreni “, kazao je Dančetović.

Paroh crkve Pokrov Presvete Bogorodiceu Babinom Mostu Aleksandar Našpalić,  izrazio je nadu da će u narednom periodu verni narod, koji zbog pandemije koronavirusa nije mogao da u većem broju prisustvuje na liturgijama, nastaviti da se okuplja u svojim hramovima,  da se kroz pričešćivanje, uzimanje tela i krvi Hristove spašava i na taj način proslavlja Vaskrs.

U Babinom Mostu danas  živi 680 Srba, a u ovdašnjoj Osnovnoj školi nastavu pohađa 98 dece.

Izvor: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još