• Početna>
  • Vesti>

Vaskršnja poslanica SPC; Porfirije poručio da je uz KiM sav srpski narod

Beograd, 22. aprila 2021,. ARHIVSKA FOTOGRFIJA OD , 28. februara 2021.- Patrijarh srpski Porfirije izjavio je danas da je postignuta saglasnost sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapicem oko potpisivanja Temeljnog ugovora izmedju drzave Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, kao i da je nacelno dogovoreno da posle vaskrsnjih praznika ode u CG i potpise taj dokument. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Srpska Pravoslavna Crkva pred Vaskrs je objavila poslanicu svojoj duhovnoj deci.

Predstojeći praznik čestitali su pravoslavni Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski, sa svim arhijerejima Srpske Pravoslavne Crkve – sveštenstvu, monaštvu i svim sinovima i kćerima naše svete Crkve: blagodat, milost i mir od Boga Oca, i Gospoda našega Isusa Hrista, i Duha Svetoga, uz radosni vaskršnji pozdrav: Hristos vaskrse!

Dođite na novi rod Vinograda, na pobožno veselje, poseban je dan Vaskrsenja; uđimo u zajednicu Carstva Hristova, pojući mu kao Bogu u vekove!

Ovim rečima, draga braćo i sestre, slaveći Vaskrsenje Hristovo, Crkva nas poziva i sabira na pobožno pashalno veselje, veselje koje prevazilazi i nadmašuje sva naša ovozemaljska veselja. Pobožno veselje koje nam Gospod ugotovi jeste radost večnog Života, večne pobede Dobra nad zlom i poraza demona. Predivni Jovan Zlatoust u prazničnom ushićenju kliče: “Neka se (danas) niko ne boji smrti, jer nas oslobodi Spasova smrt: ugasi je Onaj Koga je ona držala, zapleni ad Onaj Koji siđe u ad, gorak postade ad primivši telo Njegovo.”

Suština ovog našeg pobožnog vaskršnjeg veselja jeste Sâm Vaskrsli Isus Hristos Koji Sebe Samog daje kao “novi rod vinograda” da Ga pijemo. U velikoj i božanskoj Tajni Tela i Krvi Njegove On nam govori: “Uzmite, jedite, ovo je Telo moje…”, a zatim: “Pijte, ovo je Krv moja Novoga Zaveta…” Gospod ne uspostavlja Novi Zavet na nekim obredima i religijskim ritualima već ga ustanovljava na Sebi Samom kroz večno davanje Sebe kao božanskog Jela i Pića.

Našu tugu Velikog Petka i Velike Subote, dok smo pratili Hrista Gospoda od Getsimanije do Golgote, Gospod odjednom izmeni i uvede nas u vaskršnju radost. To je, kao što kaže crkveni pesnik, poseban dan! To je dan Vaskrsenja. To je blagodatna snaga Vaskrsenja koju niti od Boga izabrani sinovi Izrailjevi niti mudri Grci nisu mogli da shvate. Prvi govorahu da je propoved o Vaskrsenju “bezumlje”, drugi pak da je to “ludost”. A upravo kroz to što je za prve bilo “bezumlje”, a za druge “ludost”, Gospod je pokazao veličinu božanske blagodati i moći. Znajući to iskustveno, radujmo se, braćo i sestre, i veselimo se kličući jedni drugima: Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!

Raspeti i Vaskrsli Hristos Gospod sa vama je, draga deco duhovna, sinovi i kćeri Kosova i Metohije, Vaskršnja je poruka patrijarha Porfirija. U svojoj poslanici, patrijarh SPC pozvao je na molitvu, rodoljublje, očuvanje vere, nacionalnog, jezičkog i kulturnog jedinstva.

Izvor RKM

Comments

Pročitaj još