Čestitke povodom Vaskrsa 2021. godine

Čestitke povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Vaskrsa uputili su rukovodeći subjekti i institucije na Kosovu i Metohiji.

Direktor Kancelarije za KiM Vlade RS Petar Petković uputio je čestitku u kojoj stoji:”U ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju i svoje ime, povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom Gospodinu Porfiriju, Njegovom Preosveštenstvu Episkopu Raško – prizrenskom Gospodinu Teodosiju, sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima pravoslavne veroispovesti, posebno srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, upućujem najiskrenije čestitke – Hristos Vaskrse!

U reči Vaskršnjeg pozdrava stala je sva istorija ljudskog roda i sva sudbina, svih vremena. Ove reči simbol su pobede večnog života nad smrću, svetlosti nad tamom, istine nad neistinom. Takođe, i sva nauka i mudrost ovoga sveta, sadržane su u neprolaznoj simbolici Vaskrsenja Hristovog.

Vaskrs je izvorno nadahnuće hrišćanskih vrednosti, a put Vaskrsenja je jedini put koji imamo. Hristova pobeda za nas je jedina nada, koja nam u svom jedinstvenom značenju uvek i iznova poručuje da istrajemo u afirmaciji dobra, ne gubeći veru u bolje i srećnije sutra i u novi život, koji uvek dolazi posle stradanja.

Neka nas u tom duhu Vaskrs podstakne na činjenje dobrih dela i neka nam osvetli put međusobnog razumevanja i uvažavanja, što je preduslov za srećniju budućnost svakog pojedinca i naroda u celini. Posebno je važno da nam danas ove univerzalne vrednosti budu put i putokaz na Kosovu i Metohiji, koje jeste naše pamćenje, naše saborno odredište, gde čuvajući uzvišene domete ljudskog duha, mi čuvamo sebe i temeljimo našu budućnost.

Okrenimo se, zato, miru, zajedništvu i čovekoljublju i učinimo sve da nam praznična radost bude čista i potpuna, kako bi istinski svedočili Hristovom Vaskrsenju.

Todosijević: Neka nas Vaskrs podseti na prave, neprolazne vrednosti

Predednik Privremenog organa Opštine Zvečan Ivan Todoijević čestitato je građanima koji slave predstojeći Vaskrs sa željom da praznici prođu u miru i radosti.

„Svim hrišćanskim vernicima koji slave Vaskrsenje Hristovo, u ime Privremenog organa opštine Zvečan i u svoje lično ime, upućujem najiskrenije čestitke, uz želje da praznik proslavimo u zdravlju, miru i blagostanju, okruženi svojim najbližima. Neka nas Vaskrs podseti na prave i neprolazne vrednosti, na međusobnu podršku, razumevanje i toleranciju koji su nam, u vremenu kada se suočavamo sa pošasti koja je zadesila čitav svet, neophodni, uz veru i nadu da ćemo ovaj hrišćanski praznik dočekati u dobrom zdravlju, sa svojim porodicama i prijateljima, okruženi ljubavlju i duhovnim blagostanjem.“
Sa željom da nam ovaj radosni praznik donese svako dobro, HRISTOS VASKRSE, SREĆAN USKRS!“

Spirić: Da ovaj praznik nade i vere svima pomogne u prevazilaženju teškoća

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić čestitao je svim pravoslavnim vernicima najradosniji hrišćanski
praznik Uskrs u nadi da donese blagostanje i svako dobro .

“Čestitam vam od srca najveći hrišćanski praznik Uskrs u želji da ga provedete u duhu pravoslavlja okruženi vedrinim i ljubavlju svojih najmilijih a sve to uz
međusobno uvažavanje i praštanje. Nastavite da svedočite svojim životom i delanjem ljubav . Budite smireni , uzdržljivi i moralno čisti jer jedino smirenje može doneti mir vašoj duši. Neka nam ovaj praznik nade i vere pomogne u prevazilaženju teškoća. U vremenima koja su nas zadesila, jedino zajedničkim snagama i verom možemo očekivati svetliju budućnost za naše porodice. Srećan Uskrs !”

Radojević: Proslavite Vaskrs u miru i u nadi da ćemo graditi bolju budućnost

Gradonačelnik opštine Severne Mitrovice Milan Radojević čestitao je predstojeće vaskršnje praznike svim crkvenim velikodostojnicima i vernicima koji slave najveći hrišćanski praznik po Julijanskom kalendaru.

“Neka nam današnji praznik kao simbol pobede života nad smrću, novog početka i nade posluži da budemo složniji i plemenitiji jedini prema drugima. Iskreno Vam želim da praznične dane provedete sa svojim porodicama u zdravlju, sreći, miru i blagostanju uz beskrajnu nadu u bolju budućnost koju ćemo zajedno graditi.
Još jednom se zahvaljujem svim sugrađanima koji se i pored proslave pridržavaju neophodnih epidemioloških mera i vode računa o svom i zdravlju svojih najbližih. Iako Uskrs ove godine dočekujemo uz određene epidemiološke mere, kao što verujemo u pobedu života nad smrću, verujemo i u pobedu nad Korona virusom i da ćemo iz ove borbe izaći jači i solidarniji”, poručio je u svojoj čestitki gradonačelnik Radojević.

Sa spokojem u duši, ljubavlju prema drugima, s verom u Boga svim sugrađanima srećan Vaskrs-Hristos Vaskrse!

Hodžić čestitala veliki hrišćanski praznik Uskrs

Zamenica gradonačelnika SeverneMitrovice AdrijanaHodžić, čestitala je veliki hrišćanski praznik Uskrs, crkvenim velikodostojnicima, sveštenstvu, pravoslavnim vernicima i svim građanima koji ovaj praznik slave po julijanskom kalendaru.

“Nadam se da ćemo u vremenu punom neizvesnosti i iskušenja pronaći snagu da prevaziđemo sve teškoće i da će duh tolerancije i uzajamnog razumevanja prevladati među svima nama. ŽelimVam da predstojeće uskršnje dane provedete u duhovnom miru i zdravlju, sa verom u bolju budućnost,” navodi se u čestitki Adrijane Hodžić.

Simić: Proslava Uskrsa na Kosovu i Metohiji oduvek ima poseban značaj

“Stradanje i vaskrsnuće sina Božijeg neka nas podseti da se Isus Hristos žrtvovao za nas i naše spasenje.
Praznik Hristovog vaskrsnuća slave svi hrišćani, ali proslava Uskrsa na Kosovu i Metohiji oduvek ima poseban značaj. Tako se i danas, kada je Kosovo razapeto kao što je Isus bio razapet, mi molimo za mir, ljubav i zdravlje svih ljudi dobre volje.
Svim vernicima pravoslavne veroispovesti u ime Kosovskomitrovačkog upravnog okruga i u svoje lično ime želim da u miru i slozi u krugu svojih porodica proslave jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!”, poručio je u uskršnjoj čestitki načelnik kosovskomitrovačkog upravnog okruga Slavko Simić.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović čestitao Vaskrs

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović čestitao je sveštenstvu i monaštvu i svim pravoslavnim vernicima najveći hrišćanski praznik Vaskrs. Popović je vernicima poželeo da praznične dane provedu u miru, dobrom zdravlju i raspoloženju, okruženi porodicom.

“U ime Opštine Gračanica i u svoje lično ime želim da čestitam svim meštanima opštine Gračanica najveći hrišćanski praznik, Vaskrs. Sa željom da vam praznik Hristovog vaskrsnuća protekne u miru, zdravlju, da ispuni vaše domove radošću. Vaskršnji praznici nose poruku obnove i nade i podsećaju nas na vrednosti međusobnog uvažavanja i poštovanja. Ovaj veliki praznik je simbol radosti i života, čuvajmo tradicionalne vrednosti i negujmo toleranciju i razumevanje”.

“Dragi sugrađani, želim da radost Vaskrsa ispuni vaše domove zadovoljstvom i blagostanjem, da praznik provedete u dobrom zdravlju i raspoloženju, okruženi porodicom i prijateljima”, naveo je predsednik opštine Gračanica Srđan Popović u vaskršnjoj poruci pravoslavnim vernicima.

Rakić: Vaskrs neka u vaše domove unese mir,zdravlje i blagostanje


Janković: Neka nam Vaskrs donese snagu da istrajemo u svim poteškoćama

Gradonačelnik Zvečana, Vučina Janković čestitao je vernicima najradosniji hrišćanski praznik, Vaskrs.

„Čestitam Vaskrs svim vernicima koji praznik obeležavaju po Julijanskom kalendaru. Želim da ovaj praznik dočekate u miru, dobrom zdravlju i sa svojim najmilijima, da nam Vaskrs donese snagu da istrajemo u svim poteškoćama sa kojima živimo u ovim teškim vremenima. Neka nam simbolika Vaskrsa i Hristova pobeda bude vodilja u borbi koju vodimo“, stoji u čestitki Jankovića.

GI SDP uputila čestitku povodom Vaskrsa

GI „Srbija, demokratija, pravda svim pravoslavnim vernicima i
sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve čestitala je Uskrs, sa željom da u zdravlju, miru i ljubavi provedu ovaj hrišćanski praznik u krugu
porodice.

Hristos voskrse, vaistinu voskrse!

Arlov čestitao Vaskrs

Predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Milorad Arlov uputio je čestitku povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa Njegovom preosveštenstvu episkopu raško-prizrenskom i kosovsko-metohijskom g. Teodosiju, sveštenstvu, monaštvu, sestrinstvu, prijateljima, kumovima i svim Srbima na Kosovu i Metohiji.

 “Vaskrs je jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Praznik Hristovog vaskrsenja, praštanja pogleda na bolji život.Pogleda da svi živimo srećni zajedno ili jedni uz druge u miru, praštanju i toleranciji poštujući jedni druge njihove verske, političke i životne razlike. Želim da ga dočekate mirno i dostojanstveno sa svojim porodicama, prijateljima, kumovima u pravoslavnim svetinjama poštujući mere zaštite. Na Kosovu i Metohiji obeležavanje i proslava Hristovog vaskrsenja i Vaskrsa ima poseban značaj. Nigde toliko želje i radosti pred hramovima da se Vaskrs proslavi i dočara deci i najmlađima. Igumaniji manastira Pećke Patrijaršije Haritini srećni i blagosloveni praznici uz želju da zajedno u novembru obeležimo i proslavimo ktitorsku slavu ovog najznačajnijeg i velikog srpskog manastira “Sveti Arsenije Sremac” na kojoj sam sa velikim ponosom ove godine domaćin. Posebna vaskršnja čestitka deci i madima sa poteškoćama u razvoju na Kosovu i Metohiji uz koje svi moramo stati i podržati. Za koje čvrsto obećavam da će naredni Vaskrs 2022. godine dočekati i obeležiti u novom, velikom, lepom  i prvom  Dnevnom centru “Podrži me-9. januar” koji gradimo za njih u Kosovskoj Mitrovici”, navodi u čestitki Arlov.

Arlov je uputio zahvalnost  učenicima i rukovodsvu OŠ “Desanka Maksimović” iz Kosovske Kamenice na predivnoj Vaskršnjoj čestitki himni Republike Srpske “Moja Republika” i pesmi “Sa Kosova zora sviće”  kojom su čestitali Vaskrs svojim vršnjacima, Odboru i celoj Republici Srpskoj.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još