Fon Kramon: Predlog za sever KiM mogao bi biti uspešan

Specijalni izvestilac EU za Kosovo Viola Fon Kramon izjavila je, komentarišući navode da je u jednom non-pejperu dat predlog da severni deo Kosova i Metohije dobije status sličan Južnom Tirolu i Italiji, da bi takvo rešenje moglo da bude uspešno.

Fon Kramon je rekla da se nada da će dijalog Beograda i Prištine biti odblokiran nakon poseta Briselu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, prenosi prištinski “Repoteri”.

Ona je, govoreći o navodnom francusko-nemačkom nonpejperu, naglasila da bi rešenje za severni deo KiM moralo da uzme u obzir specifičnosti situacije na terenu.

“Ono što je predloženo u tom ”non pejper” dokumentu izgleda kao status Južnog Tirola u Italiji, kojim su rešeni bilateralni problemi Italije i Austrije. To može biti uspešan model, ali mora da bude personalizovan i uzme u obzir specificnosti situacije na Kosovu”, navela je fon Kramon.

Ona je pozvala evropsku diplomatiju da poveća nivo koordinacije kako bi se izbegli nesporazumi i naglasila da je “srećna što su ideju o razmeni teritorija već odbile SAD i EU”.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još