Spahiu: Ceo svet hoće da nas pomiri sa Srbijom, a Kurti sramoti Kosovo i svađa nas i sa Albanijom

Politički analitičar i univerzitetski profesor Nedžmedin Spahiu izjavio je za Kosovo Onlajn da glasanje premijera Kurtija na parlamentarnim izborima u Albaniji ne priliči jednom državniku Kosova, i istovremeno “može imati negativne posledice po odnose dve susedne zemlje”.

“Normalno je da običan čovek može da ima dva ili tri državljanstva, ali kada se radi o vodećim ljudima države, pre nego što stupe na dužnost oni se odriču drugog državljanstva i to je normalna stvar. Drugo je biti na nekoj manjoj funkciji i imati dva državljanstva, ali biti premijer i imati dva državljanstva može se shvatiti samo kao poruka da on nema poverenja u državu koju vodi. Premijer Kurti je napravio jedan pogrešan korak zbog koga treba da se stide građani Kosova”, ističe Spahiu.

Još se ne zna pobednik izbora u Albaniji, ali prema mišljenju Spahiua bilo ko da pobedi odnosi između Kosova i Albanije sa ovakim pristupom premijera Kurtija neće ići na bolje.  

“Dok se ceo svet trudi da nas pomiri sa Srbijom mi ćemo pogoršati odnose sa Albanijom. Pogoršavanje odnosa sa Albanijom pokazuje da mi nismo spremni da popravimo odnose sa Srbijom. Ne ide se napred praveći korak nazad”, kazao je Spahiu.

On ističe značaj dobrih odnosa sa susednim državama, bez kojih Kosovo neće moći da napreduje ni u jednom pravcu.

“Za Kosovo koje nema izlazak na more, odnosi sa susednim zemljama su jako bitni, Albanija, Srbija, Crna Gora i Makedonija su jako važne zemlje i sa njima moramo gajiti dobre odnose”, zaključuje Spahiu.

Izvor Kosovo Online

Comments