Produžen pritvor Haradinaju i Gucatiju

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu ponovo su za još dva meseca produžila pritvor predsedniku i potpredsedniku Udruženja ratnih veterana tzv OVK, Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju.

U odluci sudije za prethodni postupak Nikole Gijua koja je objavljena na sajtu Specijalizovanih veća, navodi se da i dalje stoje razlozi zbog kojih im je pritvor određen, a to su opasnost od bekstva, opstrukcija postupaka i ponavljanje krivičnih dela.

Sudija smatra i da nisu dovoljni ni dodatni uslovi, koje su optuženi predložili, da bi bili garancije za otklanjanje navedenih rizika.

Gucati i Haradinaj optuženi su za opstrukciju postupaka pred Specijalizovanim većima i obelodanjivanje identiteta svedoka i nalaze se u pritvoru u Hagu od hapšenja krajem septembra prošle godine.

Gucati je pred sudom negirao krivicu, dok je Haradinaj odbio da se uopšte o njoj izjasni jer, kako ne naveo, ne priznaje taj sud.

Oni su uhapšeni u 25. septembra prošle godine, a pritvor im je već dva puta produžavan – zbog postojanja opravdane sumnje da su zastrašivali svedoke i ometali procese pred Specijalizovanim većima sa sedištem u Hagu, kao i zbog opasnosti da će to nastaviti da čine ukoliko se nađu na slobodi, zatim zbog opasnosti od bekstva i da će ponoviti krivična dela.

Izvor Tanjug/RTV

Comments

Pročitaj još