• Početna>
  • Vesti>

Borelj pohvalio posvećenost Beograda dijalogu, Vučić: Želimo da dođemo do kompromisa

Predsednik Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom istakao da se razgovaralo o više tema, kao što su reforme u oblasti vladavine prava, dijalog Beograda i Prištine, ali i usklađivanje spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom Evropske unije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija u prethodnih 10 godina uspela da poveća trgovinsku razmenu sa EU i da danas ona iznosi 25 milijardi evra, što je, kako je naveo, pokazuje značaj Evropske unije i njenih članica za standarad naših ljudi.

Govoreći o dijalogu sa Prištinom, predsednik je naveo da je Beograd posvećen dijalogu, kao i do sada, i da će u narednom periodu biti još posvećeniji i da se nada da ćemo naići na istu odlučnost i sa druge strane.

“Druga tema, bio je problem vladavine prava kao tema pristupnih pregovora Evropskoj uniji i razgovarali smo i o problemima koje se tiču poglavlja 23 i 24, ali i drugih tema”, naglasio je Vučić.

Predsednik je naveo da su razgovarali i o temama koje se tiču reformi u sektoru energetike o čemu je, kako je dodao, razgovarao i sa predstavnicima EU u Srbiji.

Treća tema sastanka je, kako je naveo Vučić, bila usklađenost Srbije sa deklaracijama Evropske unije koje se odnose na različita spoljnopolitička pitanja.

“Očekujem poteškoće, ali takođe smo razgovarali o problemu Kosova, ali mi smo se obavezali i odlučni smo da povećamo nivo usklađenosti sa deklaracijama Evropske unije i naravno biće nekih izuzetaka zbog teške pozicije i to ne krijem, ni ovde, ni tamo”, kazao je Vučić.

Dodao je da “stvaramo veoma plodno tlo” i da su Ursula fon der Lajen i drugi bili spremni da nam pruže podršku u Beogradu.

“Ja sam se plašio da pričam o tome pre našeg današnjeg sastanka sa predsednicom Evropske komisije i imamo njihovu podršku i sad mogu da kažem da ćemo izgraditi železničku prugu između Beograda i Niša, ali i od Niša do Leskovca, Vranja, Tabanovce, Preševo i do granice sa Severnom Makedonijom”, naveo je Vučić.

Dodao je da će to biti velika promena za našu zemlju, “jer je Srbija veća nego što izgleda” i da će to omogućiti bolju povezanost sa Bečom, Zagrebom, Atinom, Solunom, Sofijom i Istanbulom.

“To će značiti mnogo, ne samo za transport ljudi, već i za transport robe. Nisam mogao da sakrijem svoje uzbuđenje povodom toga, jer mislim da je to jedna od najvažnijih stvari koju ću postići tokom svog mandata”, naglasio je predsednik.

Istakao je da ne može da otkrije kada će ugovor biti potpisan, ali da će pozvati Ursulu fon der Lajen u Srbiju i da će imati veliku ceremoniju za otvaranje pruge, ali i da se nada da će imati sve potrebne potpise za izgradnju železničke pruge između Beograda i Niša.

“To spada u zelenu agendu i možemo dobiti od 35 do 50 odsto evropskih fondova. Velika količina novca za nas, to je od 600 do 700 miliona evra za taj projekat”, naveo je Vučić i dodao da “nas to obavezuje da ispunimo obećanja na polju vladavine prava”.

Borelj: Jasnije uskladiti spoljnu politiku sa EU

Nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Borelj je na konferenciji za medije istakao da je EU potpuno posvećena evropskoj perpsektivi Zapadnog Balkana, dodajući da je svakako Srbija centar tog regiona.

Naveo je da je fokus razgovora bio na pristupnim pregovorima Srbije i na mogućnosti ubrzanja tog procesa.

“Pristupni pregovori treba da budu dinamičniji, a to može da se dogodi samo uz veći napredak na polju reforme i njihove primene. EU očekuje da Srbija učini napore u reformama, posebno u oblasti vladavine prava i slobodi medija”, napomenuo je Borelj.

Zahvalio je Srbiji na zančajnom doprinosu u evropskim bezbednosnim misijama.

Takođe je naveo da je tema koja mora da se pokrene usklađivanje Srbije sa spoljnom politikom EU i sa stavovima EU, odnosno restriktivnim merama.

“Mnoge države članice zahtevaju jasnu usklađenost Srbije na tim poljima. Neophodna je zajednička bezebdnosna i spoljna politika”, poručio je Borelj.

Rekao je da je razgovarano i o dijalogu Beogarda i Prištine, te pohvalio posvećenost Vučića tim razgovorima pod okriljem EU.

“Ohrabrio sam predsednik Vučića da nastavi kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosov”, ukazao je Borelj.

Dodao je da je razgovarano i o bilateralnim odnosima, ističući da je perspektiva Srbije evropska.

“Dokaz za tu posvećenost je da je poslednjih 14 godina EU dala gotovo tri milijarde evra Srbiji radi unapređenja kvaliteta života građana i zbog reformi”, rekao je Borelj.

Naveo je da će EU podržati projekat železničkog koridora od Beograda do Severne Makedonije i pohvalio Vučića na saradnji na tom projektu. 

Predsednik Vučić je juče doputovao u Brisel gde je već imao važne sastanke sa evropskim zvaničnicima.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen napisala je na Tviteru da je sa predsednikom Vučićem razgovarala o borbi protiv koronavirusa, evrointegracijama Srbije, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, ali i obnovi železničke pruge koja povezuje Srbiju i Severnu Makedoniju. 

Predsednik Vučić sastao se u Briselu i sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, ali se posle tog sastanka još uvek niko nije oglasio.

U nastavku drugog dana radne posete sedištu EU, Vučić se sastaje sa izvestiocem Evropskog parlameta za Srbiju Vladimirom Bilčikom, a posetu Briselu završava sastankom sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom. 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još