• Početna>
  • Vesti>

Petković: Visoki Dečani su duhovna riznica našeg naroda

Veoma je  važno da čuvamo naše Visoke Dečane i posećujemo ih, jer to predstavlja i odnos prema našoj istoriji i našem identitetu. Na kraju krajeva Visoki Dečani su i čuvar naše državnosti”, kazao je danas direktor Kancelarije za KiM,  Petar Petković.

On  je na veliki pravoslavni  praznik Cveti prisustvovao svetoj liturgiji u  manastiru Visoki Dečani na Kosovu i Metohiji.

Nakon liturgije i obilaska manastirskog poseda sa  igumanom Savom Janjićem, Petković je izrazio zadovoljstvo prisustvom u ovom velikom pravoslavnom svetilištu.

“Danas smo veliki hrišćanski praznik Cveti, proslavili pod svodovima čuvenih Visokih Dečana. Ovaj veliki manastir predstavlja, ne samo materijalnu riznicu od neprocenjivog značaja, već i duhovnu riznicu opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. ali identiteta i porekla srpskog naroda i naše kulture”.

Petkovićje posebno istakao  činjenicu da upravo zahvaljujući i Visokim Dečanima “ovde znamo kao narod ko smo i kuda treba da idemo”.

“Zbog toga činimo sve da sačuvamo ovu veliku svetinju,  posebno zato što se ona nalazi na listi ugrožene svetske kulturne baštine, a od ove godine i na listi “Evropa Nostra”, kao jedna od najugroženijih svetinja i kulturnih spomenika u Evropi.

Petković se zahvalio Vladiki raško-prizrenskom Teodosiju i igumanu manastira Visoki Dečani na gostoprimstvu na ovaj veliki hrišćanski praznik.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić,  čestitao je svim pravoslavnim vernicima današnji praznik Cveti, koji simbolizuje ulazak Hrista u Jerusalim.

On je takođe izrazio zadovoljstvo i zahvalnost direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću i njegovim saradnicima , što su  današnji praznik proslavili zajedno sa sveštenstvom i monaštvom Visokih Dečana i koje je imao priliku da upozna sa životom u manastiru i sa svim onim sa čim se svakodnevno suočavaju.

“Kao što je nedavno objavljeno u saopštenju našeg Episkopa, manastir Visoki Dečani živi u vrlo specifičnim okolnostima. Veoma je važno i očekujemo da se,  od strane lokalnih institucija, što pre izvrši odluka Ustavnog suda, koji je doneo odluku o priznavanju 24 hektara manastirske zemlje, a isto tako da se poštuje i dogovor koji je napravljen preko Komisije za implementaciju zaštićenih zona, odnosno oko izgradnje zaobilaznog puta oko zaštićene zone, koji vodi prema Crnoj Gori koji je planiran tim dogovorom. Veoma je važno da se zakoni poštuju i mislim da treba da ovaj manastir,koji je veoma važan za naš narod i našu crkvu, ali isto tako i spomenik kulture koji je važan za sve građane na ovom prostoru, bez obzira na nacionalnost i relgiju  i koji je i svetski kulturnio spomenik, bude  adekvatno zaštićen i sada i u budućnosti”, kazao je iguman Visokih Dečana Sava Janjić.

On se zahvalio međunarodnim snagama Kfora, koje već dvadeset i drugu godinu obezbeđuju ovaj manastir, na velikom trudu i pomoći koju pružaju i izrazio nadu da će doći bolja vremena i da će se zajedno,  u duhu dijaloga,  međusobnog uvažavanja, poštovanja identiteta i tradicija,  graditi bolja budućnost za sve građane na ovom prostoru.

Izvor: Radio Gračanica

Foto: Kancelarija za KiM

Comments

Pročitaj još