Petković čestitao Dan studenata Prištinskog univerziteta

U ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju i svoje ime, svim studentima Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici čestitam Dan studenata.

Studenti i Prištinski univerzitet čuvari su srpskog identiteta i institucionalnog prisustva Republike Srbije u našoj južnoj pokrajini, ali i garant budućnosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Visoko obrazovanje predstavlja stub svake, pa i naše državne politike, Univerzitet pokretačku snagu i simbol trajanja jednog naroda, a vi, mladi i obrazovani ljudi budući ste nosioci akademske misli, kritičke svesti i društvenog progresa. Znanja koja ponesete sa vaših fakulteta podrazumevaće nove pokretačke ideje i slobodne i jasne stavove, kojima ćete sutra trasirati razvojni put Kosova i Metohije, ali i Republike Srbije u celini.

I ove godine, nažalost, vaš Dan obeležavate u uslovima planetarne zdravstvene krize, koja i dalje ostavlja posledice na nastavne aktivnosti, polaganje ispita i studentski život u celini. Međutim, izazovi sa kojima smo suočeni, izneli su na površinu stečena znanja i tehnološku pismenost, koji su omogućili da među prvima u regionu započnete sprovođenje projekta „učenje na daljinu“, na svim fakultetima vašeg Univerziteta, zbog čega smo posebno ponosni. Svaku pohvalu zaslužili ste što ste tokom cele godine bili uključeni u humanitarne aktivnosti, pomažući vašim starijim i bolesnim sugrađanima. Na taj način, još jednom ste pokazali, da narod koji ima takvu mladost, ne mora da brine za svoju budućnost.

Budite, kao i do sada, vredni, mladalački iskreni, intelektualno radoznali, a vaše stečeno znanje i veštine iskoristićemo da Kosovo i Metohiju zajedničkim snagama vodimo putem napretka i prosperiteta.

Vlada Republike Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju trudiće se da vam omoguće uslove studiranja po najvišim svetskim standardima i da vaša vizija, hrabrost i znanje budu vrednovani onako kako zaslužujete.

Želim vam da se što pre vratite u regularne tokove studentskog života i da vam studentski dani budu najlepše što ćete kroz život nositi sa sobom.

Čestitam vam vaš Dan!

Izvor RKM

Comments