• Početna>
  • Vesti>

Najboljim studentima Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici dodeljene nagrade

Povodom Dana studenata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici danas su studentima dodeljene nagrade u vidu tablet računara i novčanih vaučera.

Nagrade su obezbeđene na inicijativu gradonačelnika Severne Mitrovice Milana Radojevića i Udruženja privrednika Kosova i Metohije, a u prostorijama rektorata nagrađeno je deset najboljih studenata sa svih deset fakulteta ovog Univerziteta.

Nagrade su svečano uručili gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević, njegova zamenica Adrijana Hodžić i predstavnik privrednika sa Kosova i Metohije Radoš Petrović.

Student prorektor Nemanja Biševac je pozdravio studente i tom prilikom kazao da su oni jedna velika porodica i da će se Univerzitet boriti da sačuva najbolje među njima.

„Nažalost, naš najlepši dan u godini ne možemo da proslavljamo onako kako smo planirali, a uzrok tome je pandemija korona virusa. Svi zajedno se borimo, kako Univerzitet, tako i Studentski centar i naša opština, da izađemo iz pandemije što pre. Svi znamo koliki je značaj Univerziteta u našem gradu i na našoj teritoriji gde mi živimo. Mi smo svi jedna velika porodica i Univerzitet će se boriti da sačuva one najbolje među nama, tako što će ih zaposliti a bori se takođe da sačuva sve ono što živi na Kosovu i Metohiji“ rekao je Biševac.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević je studentima poručio da su oni ponos našeg grada i da nagrade govore o tome koliko je njihov trud i zalaganje značajan za ovu ali i ostale institucije.

„Moram da istaknem da mi je danas izuzetna čast i zadovoljstvo zato što imam priliku da upoznam novu intelektualnu elitu, koja će verovatno jednog dana u okviru ove institucije voditi ovaj grad. Mislim da svi imamo razloga da budemo ponosni na ovaj grad, jer on nije samo Zdravstveni i administrativni već i Univerzitetski centar. Mislim da je to jedan ogroman potencijal, koji moramo iskoristiti u budućnosti i zato smo danas želeli da dođemo i pokažemo koliko cenimo vaš trudi i zalaganje na studijama i nadam se da ćemo u budućnosti biti u još većoj mogućnosti da vam pomognemo. Naš cilj je stvaranje nove intelektualne elite koja će jednoga dana voditi institucije i ovaj grad. Možda ste upravo vi budući gradonačelnici, ministri ili direktori“ istakao je Radojević.

Zamenica gradonačelnika Adrijana Hodžić je kazala da su studenti budućnost grada i društva i poručila im da nastave sa kvalitetnim unapređenjem svog znanja.

„Čast mi je i zadovoljstvo što sam danas ovde među vama, koji po nekoj definiciji, spadate u najpametnije mlade ljude ovoga grada. U ime lokalne samouprave, poznavajući načine rada svih ovih ljudi koji su ovde ispred vas, za nas ne postoji veća čast od toga da budemo na usluzi našim sugrađanima, a posebno našim studentima, jer vi jeste budućnost ovoga grada, vi jeste budućnost ovoga društva. Ja vas molim da se ne osvrćete na teške momente sa kojima se suočavamo, da vaš fokus bude knjiga i kvalitetno znanje. Neophodno je da budete majstori svog zanata, jer jedino tako, kada budete dobili svoja radna mesta, neće vam biti teško da se pojavite na svojim pozicijama, već će vaš rad biti vaše zadovoljstvo“ rekla je Hodžić.

Predstavnik Udruženja privrednika sa Kosova i Metohije Radoš Petrović je istakao da je jačanjem obrazovanja istovremeno jačaju i ostale institucije.

„Danas sam ovde ispred Udruženja privrednika a ovaj dar je od privrednika sa Kosova i Methoije. Cilj jeda vi budete tu, da učite, da vas bude što više, a onda ćemo samim tim i mi privrednici da jačamo. Radiće i naši marketi, kafići, gradićemo stanove, univerzitetske centre. Smatram da je najjača privredna grana ovde kod nas ovaj Univerzitet, jer sa jačanjem univerziteta, jačaćemo i samu privredu ovde kod nas“ naveo je Petrović.

Rektor Univerziteta Zdravko Vitošević je čestitao Dan studenata i kazao da oni svojim kvalitetom i unapređenjem znanja, garantuju opstanak i ostanak na ovim prostorima.

„Imam čast, zadovoljstvo i veru da su ovi mladi ljudi, koji su danas ovde dobili računare, uspeli da shvate da Univerzitet, grad i privrednici ovoga regiona, funkcionišu jako dobro i da će im to omogućiti da u godinama koje dolaze i koje ih očekuju, nađu zaposlenje na ovim prostorima ali i da svojim kvalitetom garantuju, ne samo nastavak ovog trenda, jer kao što ste videli među nagrađenima su naši studenti sa svih deset fakulteta. Studentima sam želeo da dam jedan novi zadatak, a to je da za Vidovdan, kao što znate, Univerzitet deli najboljim studentima Univerzitetske nagrade koje su vezane za zaposlenje na našem univerzitetu, i kao što  znate zapošljavamo deset najboljih studenata našeg Univerziteta, pa evo ga još jedan izazov za ove mlade ljude“ rekao je Vitošević.

Nagrađeni studenti kažu da će im nagrade itekako koristiti i olakšati dalje učenje i usavršavanje.

Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici obeležava se na Vidovdan 28. juna.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još