• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Potrebno je da Albanci pristanu na određeni kompromis

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić putem video linka razgovara sa predstavnicima Atlantskog saveta o situaciji u vezi sa pandemijom KOVID-19, kao i o regionalnim pitanjima i spoljnopolitičkim prioritetima zemlje.

Vučić je, govoreći o situaciji na Kosovu, rekao da obe strane moraju da ispune ono što je potpisano u Briselu.

“Od Beograda ne čujete nikakve ucene. Ne pretimo ratnom kompenzacijom i tužbama, ali to svaki dan čujemo od Prištine i nema reakcije SAD i EU”, rekao je predsednik Srbije i istakao da je važno da se poveća poverenje između dve strane i da se ne sme stvarati neprijateljska atmosfera.

On je istakao da “ne mogu svi dobiti sve” i da je potrebno da Albanci pristanu na određeni kompromis.

Govoreći o “malom Šengenu”, Vučić kaže da je zahvalan američkoj administraciji zbog toga što više podržavaju tu ideju od evropskih zemalja.

Predsednik Srbije kaže da su mir i stabilnost veoma važni u regionu i ističe da je Srbija pružila i ekonomsku pomoć građanima i privredi za vreme pandemije virusa korona.

Govoreći o pomoći regionu, Vučić je istakao da je Srbija pomogla državama u okruženju dostavljajući vakcine.

Vučić je podsetio na svoje sastanke sa Bajdenom i istakao da je bio iznenađen time koliko je Bajden bio upoznat sa situacijom na ovim prostorima. 

“Predsednika Trampa sam sreo samo dva puta, a samo jednom sam imao priliku da pričam sa njim o politici. Znam predsednika Bajdena bolje od predsednika Trampa, ali ne mogu da kažem da očekujem bolje odnose između dve države. Kada god je Bajden bio u Beogradu, želeo je da nas sasluša. Nadam se da se toga seća. Biće političkih poteškoća za Srbiju”, rekao je Vučić i podsetio da zna i Entonija Blinkena.

Predsednik je rekao da se nada da je američki interes da ima Srbiju za saveznika na Balkanu.

Izvor Novosti/Kosovo Online

Comments

Pročitaj još