• Početna>
  • Vesti>

Dan planete Zemlje u DKC “Kaktus”: Miki, Zeleni, Mirolade, hvala vam što smo živi

Povodom 22. aprila, Dana planete Zemlje, u novootvorenom Dečjem kulturnom centru „Kaktus“ u Kosovskoj Mitrovici danas je organizovana ekološka akcija namenjena najmlađima „Eko pokreni se“. U okviru akcije, mališani iz Malog ateljea i Malog teatra koji radi pri PKC „Akvarijus“ sadili su cveće i drveće i time oplemenili dvorište samo njihovog budućeg kulturnog stecišta.

Organizatori akcije su NVO Dopmovik u saradnji sa organizacijom Save the children i PKC „Akvarijus“ a cilj im je kažu da skrenu pažnju najmlađih ali i cele javnosti na važnost očuvanja životne sredine.

„Ovo je ujedno početak ekološke  kampanje koju organizacija Domovik počinje danas i koja će trajati narednih šest meseci pod nazivom „Eko pokreni se“ .

„Izabrali smo da ovako započnemo kampanju, u saradnji sa najmlađima, zato što smatramo da promovisanje ekoloških vrednosti počinje od najranijeg uzrasta“ kaže Svetlana Jevtić ispred NVO Domonik.

Rukovodilac DKC „Kaktus“ Miljana Dunđerin kaže da je ovo prva akcija koju Dečji kulturni centar „Kaktus“ organizuje i da se nadalje može očekivati mnoštvo dečjih kulturnih aktivnosti koje ća sada imati i ozbiljnu kulturnu instituciju u kojoj će dobiti neophodnu pažnju i priznanje.

„Ovo nam je na neki način i otvaranje, Sve što ćete u narednom periodu imati prilike da vidite ovde, biće produkt same dece. Otvaranje DKC-a je prirodan proces, proistekao iz višegodišnjeg rada sa decom. Njih je sve više i nama je trebao veći prostor. Ceo ovaj kulturni centar biće mesto na kome će oni raditi, na način na koji oni žele, biće u potpunosti njihov i mi se radujemo tome“ kaže Dunđerin.

A mališani su pokazali da znaju zašto je važno ovo što danas rade.

„Drveće je važno jer nam daje kiseonik koji mi dišemo i zahvaljujući njemu možemo da živimo“ kaže malena Sofija Slavković.

Na pitanje kako se čuva životna sredina,odgovaraju da je to veoma jednostavno.

„Sadimo drveće, ne bacamo đubre i kada vidimo negde da je prljavo počistimo“ kažu mali ekološki aktivisti koji su maštovito za svako novozasađeno drvo, osmislili i ime. Miki, Živorad, Mirolad (ne Milorad), Zelenko, samo su neka od njih.

Ako umeš da održiš red oko sebe, da stvaraš život umesto rugla, umećeš da održiš red i u sebi, i da i unutar tebe bude život, umesto uvenuća, poručuje današnja akcija. DKC „Kaktus“ biće idealno mesto na kome će se najmlađi učiti umetnosti oživljavanja, namesto sveopšte destrukcije koja ih okružuje i vreba i iz ovog realnog, ali i iz onog nevidljivog a podjednako opasnog virtuelnog sveta.

Izvor i foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još