Petković: Nismo mi pisali non pejper niti imamo veze s njim

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da non pejper o promeni granica nije dokument države Srbije, zbog čega je, smatra, čudno da se u vezi s tim napada predsednik Aleksandar Vučić.

“Mi ga nismo pisali, niti imamo ikakve veze sa njim, ali je čudno da se napada predsednik Srbije Aleksandar Vučić u vezi s tim”, izjavio je Petković za RTV.

Interesantno je, kaže i da oni koji napadaju predsednika Srbije ne pripadaju prošlosti, već se bore za prošlost.

“Njima ne odgovara jaka i uspešna Srbija, Srbija koja je lider u regionu. Koliko je samo bilo papira i dokumenata o ‘velikoj Albaniji’ i niko nije ustao da se pobuni u vezi s tim, da kaže da je to komadanje Srbije i prekrajanje granica. Nije mi jasno ko su ti koji mogu da odlučuju o budućnosti Srbije, srpskog naroda i srpske države”, rekao je Petković i konstatovao da bez Beograda nema rešenja za KiM.

Važno je, kaže, i da razumemo da je zahvaljujući predsedniku Vučiću pitanje Kosova i Metohije ponovo internacionalizovano, da bez Beograda nema konačnog rešenja za KiM i da bi u okviru dijaloga trebalo da se pronađe rešenje.

Dodao je da je onog trenutka kada je aktuelizovano pitanje KiM pokrenut i unutrašnji dijalog koji je trajao skoro godinu dana i u okviru kojeg je Vučić rekao da je razgraničenje moguće rešenje.

“Ali, taj prelog je odbijen. Predlog o razgraničenju je bio doprinos srpske strane, impuls da nađemo rešenje za pregovaračkim stolom. Zato postoji dijalog da bismo probali neko rešenje. Da su nas pustili da se dogovorimo, mi bismo se dogovorili, ali postoji neko treći“, rekao je Petković i potvrdio da postoji agenda o kojoj bi trebalo da se pregovara.

Trebalo bi, navodi, da se razgovara o pitanju imovine, ali Priština sedam godina odbija da razgovara o tome.

“Kada pregovarate o imovini to je pitanje koje ne možete da rešite za 20 dana, kada pregovarate o nestalima, ne možete takvo pitanje da rešite na tri sastanka i u pet rečenica koje ćete da stavite na jedan papir”, naveo je Petković.

Naglasio je, međutim, da normalizacija odnosa nikako ne može da se desi zbog ratnohuškačke retorike Aljbina Kurtija i Vjose Osmani.

“Srbija zna šta znače pretnje. U deset dana imali smo skrnavljenje hramova na KiM i u Štrpcu, Klokotu, Pasjanu, Gornjoj Gušterici. Kada nema dijaloga, ima incidenata na terenu i u našem je interesu da razgovaramo”, naveo je direktor Kancelarije za KiM i podsetio da je Srbija uspela da obnovi 45 hramova i manastira koji su stradali u periodu od 1999. do 2004. godine.

Izvor: Tanjug

Foto: Kancelarija za KiM

Comments