Priče da će menjati preambula o Kosovu su prazne priče

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić izjavio je danas da je potrebno još jednom otvoriti javnu raspravu o promeni Ustava, isticući da je reč isključivo o promeni koja se tiče nezavisnosti pravosuđa.

Priče da će se menjati preambula o Kosovu su – prazne priče, istakao je Dačć gostujući na TV Pink.

On je naveo da skupštinski odbor nije usvojio predlog za promenu Ustava, već doneo odluku da je, pre nego što bude usvajanje, potrebno da se obavi još jedan krug konsultacija imajući u vidu različite stavove i potrebu da se oko toga formira širi društveni konsenzus, koliko god je to moguće.

Dačić je precizirao da se glasalo o predlogu predsednice Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelene Žarić Kovačević koja će, dodao je, organizovati raspravu sa Društvom sudija, Udruženjem tužilaca i drugima akterima kojih se ta tema tiče.

Naveo je da su se pojavile različite priče po kojima ispada da ova Narodna skupština hoće “silom ili na prevaru da progura neke promene Ustava” i istakao da je reč isključivo o promeni Ustava koja se tiče nezavisnosti pravosuđa, odnosno o tome kako se biraju sudije i tužioci.

Izvor Tanjug/RKM

Comments