Kancelarija za KiM: Optužbe za navodne ratne zločine i genocid su ništavne i nemaju pravno utemeljenje

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da su najave političkih lidera u Prištini, da će tužiti zvanični Beograd za navodne ratne zločine i genocid – ništave i nemaju nikakvo pravno utemeljenje.

“Nejasno je kom to sudu planiraju da tuže našu državu, kada takozvano Kosovo kao teritorija pod međunarodnom upravom u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN, nije pravni subjekt međunarodnog javnog prava i ne može biti stranka u postupku pred Međunarodnim sudom pravde” navodi se.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ističe da je nemoguće u pravnom smislu da jedna teritorija tuži sopstvenu državu za ratne zločine i genocid, kada ono ni ne može biti stranka u postupku.

Dodaje se da zbog toga ovakve izjave nisu ništa drugo nego dnevno političke provokacije, na koje Kancelarija za KiM neće odgovarati jezikom provokacija i uvreda, već argumentima i činjenicama.

“Što se tiče poruke da je adresa za ratne zločine na Kosovu i Metohiji u Beogradu, možda je bolje da se politički lideri u Prištini podrobnije informišu i takve poruke upute na adrese suda u Hagu, u kom se za zločine nad Srbima i drugim nealbancima sudi njihovim kolegama iz Prištine” zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments