• Početna>
  • Vesti>

Petković: Novi incident posledica neodgovorne politike i antisrpske retorike

Foto Kancelarija za KiM

Najnoviji incident od strane albanskih izgrednika, na čijoj meti se ovog puta našao devetnaestogodišnji mladić srpske nacionalnosti L. D. iz Gračanice, posledica je neodgovorne politike i antisrpske retorike koju mesecima vode politički lideri u Prištini, stoji u saopštenju direktora Kancelarije za KiM Vlade RS.

Samo par dana ranije na severu Kosovske Mitrovice dvojica srpskih mladića napadnuta su flašama, bez ikakvog povoda, dok su sedela u kafiću, a napadači su uzvikivali psovke na albanskom jeziku.

“Zahtevamo od predstavnika privremenih organa u Prištini da pod hitno prekinu sa antisrpskom retorikom kojom inspirišu ovakve napade.

Evidentno je da kada nema dijaloga između Beograda i Prištine i kada se albanski političari utrkuju u govoru mržnje i netrpeljivosti prema Srbima, nasilje eskalira na ulici i direktno utiče na svakodnevni život ljudi na Kosovu i Metohiji.

Najoštrije osuđujem ovakav i svaki vid nasilja, i verbalnog i fizičkog. Nakon napada na pravoslavne verske objekte, igumana manastira Visoki Dečani, te srpske zdravstvene ustanove, nasilju su sada izložena i srpska deca na Kosovu i Metohiji.

Zato tražimo od predstavnika međunarodnih snaga na KiM, koji imaju dužnost da obezbede mir i sigurnost za srpski narod u pokrajini, da najozbiljnije shvate ove sve učestalije incidente i preduzmu sve mere iz svoje nadležnosti kako se oni ne bi više ponavljali”, rekao je Petar Petković.

Izvor Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još