Petković: Novi incident posledica neodgovorne politike i antisrpske retorike

Najnoviji incident od strane albanskih izgrednika, na čijoj meti se ovog puta našao devetnaestogodišnji mladić srpske nacionalnosti L. D. iz Gračanice, posledica je neodgovorne politike i antisrpske retorike koju mesecima vode politički lideri u Prištini, stoji u saopštenju direktora Kancelarije za KiM Vlade RS.

Samo par dana ranije na severu Kosovske Mitrovice dvojica srpskih mladića napadnuta su flašama, bez ikakvog povoda, dok su sedela u kafiću, a napadači su uzvikivali psovke na albanskom jeziku.

“Zahtevamo od predstavnika privremenih organa u Prištini da pod hitno prekinu sa antisrpskom retorikom kojom inspirišu ovakve napade.

Evidentno je da kada nema dijaloga između Beograda i Prištine i kada se albanski političari utrkuju u govoru mržnje i netrpeljivosti prema Srbima, nasilje eskalira na ulici i direktno utiče na svakodnevni život ljudi na Kosovu i Metohiji.

Najoštrije osuđujem ovakav i svaki vid nasilja, i verbalnog i fizičkog. Nakon napada na pravoslavne verske objekte, igumana manastira Visoki Dečani, te srpske zdravstvene ustanove, nasilju su sada izložena i srpska deca na Kosovu i Metohiji.

Zato tražimo od predstavnika međunarodnih snaga na KiM, koji imaju dužnost da obezbede mir i sigurnost za srpski narod u pokrajini, da najozbiljnije shvate ove sve učestalije incidente i preduzmu sve mere iz svoje nadležnosti kako se oni ne bi više ponavljali”, rekao je Petar Petković.

Izvor Radio Kosovska Mitrovica

Comments