• Početna>
  • Vesti>

NVO i mediji na KiM: Savet za zaštitu ljudskih prava na Kosovu podriva napore za izgradnju boljih međuetničkih odnosa

Mnoge nevladine organizacije i mediji na KiM u zajedničkom saopštenju, danas su najoštrije osudili napade Saveta za zaštitu ljudskih prava na Kosovu (KMDLNJ) na igumana manastira Visoki Dečani Savu Janjića, te izjavu da je neopravdan upis manastira među sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi i zahtevaju od Prištine i međunarodnih predstavnika na KiM da jasno osude stavove KMDLNJ.

“Najoštrije osuđujemo neosnovane napade Saveta za zaštitu ljudskih prava na Kosovu (KMDLNJ) na igumana manastira Visoki Dečani o.Savu Janjića. Pomoć i zaštita koju su dobile albanske izbeglice u manastiru Visoki Dečani tokom 1999. godine predstavljaju jedinstveni primer ljudskosti u bezumlju rata.

Saopštenje kojim se KMDLNJ oglasio ne potkrepljuje navode i ovog Saveta i kosovskih zvaničnika da Visoki Dečani i srpska zajednica na Kosovu nisu ugroženi, te da je neopravdan upis manastira među sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi u organizaciji pan-evropske federacije Europa Nostra. Naprotiv.

Napadom na O.Savu Janjića teškim i neosnovanim optužbama, Savet za zaštitu ljudskih prava na Kosovu podriva sve napore za mukotrpnu izgradnju boljih međuetničkih odnosa između albanskog i srpskog društva na Kosovu. Naglašavamo da se ova ista organizacija i u prošlosti isticala u širenju lažnih vesti i međuetničke mržnje, pre svega usmerene prema srpskoj zajednici na Kosovu.

Zahtevamo od institucija Vlade Kosova i međunarodnih predstavnika na Kosovu da jasno osude stavove Saveta za zaštitu ljudskih prava na Kosovu, i pruže svu neophodnu zaštitu i podršku o.Savi Janjiću i manastiru Visoki Dečani”, stoji u zajedničkom saopštenju nevladinog sektora.

Potpisnici saopštenja su Institut za teritorijalni ekonomski razvoj – InTER, NVO Aktiv, ACDC, Nova društvena inicijativa (NSI), Centar za razvoj zajednica (CRZ), NVO Link, Radio Goraždevac, Crno-beli svet (CBS), Centar za socijalne inicijative (CSI), Radio Kontakt plus, RTV Kim, Produkcija Nju Pres, Centar za prava manjinskih zajednica Osojane, Gračanica Onlajn i Forum za razvoj i multietničku saradnju (FDMC).

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još