• Početna>
  • Vesti>

Euleks je prosledio molbu Međunarodnoj jedinici za sporovođenje zakona,ali nema odgovora po pitanju ulaska Arlova na KiM

Odbor za pomoć KiM iz Banjaluke saopštio je da je danas stigao odgovor na molbu koju su uputili Euleksu 10. marta i 5. aprila da pomogne u rešavanju nepotrebne i nezakonite zabrane ulaska na teritoriju Kosova i Metohije od strane Kosovske policije predsedniku banjalučkog Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Miloradu Arlovu.

“Kako piše u kratkom odgovoru na engleskom i srpskom jeziku ove značajne evropske institucije koja deluje na prostoru Kosova i Metohije, Euleks je prosledio molbu Međunarodnoj jedinici za sporovođenje zakona (ILECU) Policije Kosova i do danas nije dobio odgovor”, navodi se u saopštenju Odbora.

Molba se odnosila na obrazloženje da se ukine neprevadna zabrana predsedniku Odbora Miloradu Arlovu za nesmetan ulazak na teritoriju Kosova i Metohije, uz napomenu da je to kršenje osnovnih ljudskih prava i prva sloboda kretanja na kome se zasniva temelj svakog ozbiljnog duštva i društvenog uređenja bez obzira ko ga sprovodi.

“Arlovu je zabranjen ulazak na administrativnom prelazu Jarinje 26. juna i 27. decembra prošle godine i ta zabrana još stoji. Tražimo od Policije “Kosova” i Ministra policije, od svih ambasada, Euleksa, Unmika, međunarodnih institucija i udruženja da se zabrana skine jer nema argumenta za takvo nešto što pokazuje da nismo na naše molbe dobili odgovor i razlog donošenja te nepravedne odluke”, kaže se u saopštenju.

Poslednju molbu Arlov je uputio  Euleksu 05. aprila da mu se za Vaskršnje praznike pomogne i omogući nesmetan, slobodan i bezbedan ulazak na teritoriju Kosova i Metohije koja je isključivo humanitarna i verska.

“Verujemo i zahvaljujemo Euleksu na ažurnosti i pomoći, a verujemo da ćemo uskoro dobiti odgovor i od ambasada i međunarodnih organizacija koje deluju na “Kosovu” kojima smo uputili molbu i apel. Nadamo se da će Policija “Kosova” za Vaskrs od 01. do 03. maja omogućiti predsedniku banjalučkog Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Miloradu Arlovu nesmetan ulazak”, navedeno je u saopštenju.

Izvor saopštenje

Comments

Pročitaj još