Obeležava se Svetski dan Roma;Vujičić: Uključiti Rome u sfere društvenog života

U svetu i u Srbiji obeležava se Svetski dan Roma koji je ustanovljen sa ciljem da se ukaže na njihov težak položaj. U Srbiji, prema poslednjem popisu, živi više od 147.000 pripadnika te nacionalne manjine i najugroženiji su deo populacije.

Svetski dan Roma obeležava od 1990. godine u znak sećanja na održavalje prvog Svetskog kongresa Roma održanog od 7. do 11. aprila 1971. godine u Česfildu kod Londona.

Za romsku himnu je tada utvrđena pesma “Đelem, đelem”, a dogovoren je i izgled zastave Roma sa točkom kao centralnim simbolom.

Na prvom kongresu je i utvrđen opšti naziv Romi, koji na romskom znači čovek. Siromaštvo, diskriminacija, predrasude i dalje su svakodnevnica Roma, ali to nije slučaj samo kod nas. Zbog loših uslova života, samo jedan od 100 Roma živi duže od 60 godina. Skoro 90 odsto njih je bez posla, a četvrtina Roma nema ni dana škole. Romkinje su u težoj poziciji od ostalih građana. Njihov prosečan životni vek je čak 25 godina manji od proseka u Srbiji.

Vujičić: Raduje me što je i medju poslanicima srpskog parlamenta prvi put pripadnica romske nacionalne manjine

“Danas je Svetski dan roma. Izražavam zadovoljstvo sto je Republika Srbija zemlja svih gradjana bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost, zemlja u kojoj nacionalne manjine uživaju jednaka prava. Takodje,  podsećam da su pripadnici romske nacionalne manjine uključeni u sve sfere društvenog života i delovanja. Čemu se posebno radujem je da je po prvi put  žena pripadnica romske nacionalne manjine – narodna poslanica u parlamentu Republike Srbije”, rekla je Danijela Vujičić narodna poslanica u parlamentu R.Srbije sa KIM.

Ne zna se tačan broj Roma u svetu, ali se smatra da ih širom planete ima do 20 miliona, dok u Srbiji, prema poslednjem popisu, živi više od 147.000 Roma.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, RTS

Comments