• Početna>
  • Vesti>

Premijera predstave „Deobe“ i Festival „Mali Joakim“ odlažu se za maj

Dva dana pre najavljene premijere u Gračanici, odlaže se izvođenje predstave „Deobe“ u režiji Juga Radivojevića. Zbog novih mera protiv širenja epidemije koje je uvela Vlada Kosova, pomereno je i održavanje 13. Festivala predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“, saznaje RTV Kim.

Uvođenje novih antikovid mera na Kosovu uticalo je na odlaganje značajnih pozorišnih događaja u Gračanici.

Direktor Narodnog pozorišta u Prištini Predrag Radonjić potvrdio je za RTV Kim da je odložena premijera Ćosićevog komada „Deobe“ u režiji Juga Radivojevića, a koji je ovaj ansambl pripremao sa kolegama iz Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i Narodnog pozorišta u Nišu. Istovremeno je odložen i 13. Festival predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“ koji je trebalo da se održi od 12. do 18. aprila.

„Nekako se baš pogodilo da su nove vanredne mere kosovske vlade donešene kada ova dva značajna događaja za naše pozorište treba da se održe, ali jednostavno to ne možemo posmatrati nikako drugačije nego kao neku vrstu više sile. Prinuđeni smo da predstavu „Deobe“, kao i festival „Mali Joakim“ odložimo za maj. Na taj korak smo se odlučili prvenstveno zbog toga što je i za „Deobe“ i za festival „Mali Joakim“ bio predviđen dolazak velikog broja gostiju iz drugih delova Srbije i drugih pozorišta, pa ne bi smo želeli ni na koji način da ugrozimo njihovo zdravlje i bezbednost, niti da protivrečimo merama koje su, kada je zdravlje u pitanju, ispred svega“, kazao je Radonjić.

Uprava Narodnog pozorišta već razmišlja o novim terminima održavanja festivala „Mali Joakim“, kaže Radonjić, ali dodaje da će sve zavisiti od razvoja epidemiološke situacije.

„Jutros smo krenuli da pregovaramo o rezervnim terminima za maj. Što se tiče „Malog Joakima“ videćemo da li će se on odvijati u terminu između 10. i 16. maja ili od 17. do 23. maja. To su neke dve solucije oko kojih trenutno pregovaramo, a što se tiče „Deoba“ o tome ćemo morati da se dogovaramo sa rukovodstvima Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i Narodnog pozorišta u Nišu i nađemo neki rezervni terimin“.

Takođe, konferencija za štampu povodom premijere predstave „Deobe“ koja je bila najavljena za četvrtak u 12 časova je otkazana.

Radonjić se nada da će se, uz poštovanje zdravstvenih mera, prebroditi novi talas zaraze kako bi se što pre i publika i glumci vratili u pozorište.

Izvor: RTV KiM

Comments

Pročitaj još