U toku glasanje za izbor kosovskog predsednika

epa07785579 Members of the Parliament of the Republic of Kosovo leave after the emergency session for the dissolution of parliament in Pristina, Kosovo, 22 August 2019. Kosovo legislators on 22 August backed a motion for the dissolution of parliament, paving the way for early elections. EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Poslanici kosovske Skupštine drugi dan za redom glasaju za predsednika privremenih institucija u Prištini. Prvi krug glasanja je juče održan dvaput jer nije bilo kvoruma. Prema najavama iz Samoopredenjenja, danas bi Vjosa Osmani mogla biti izabrana za predsednicu tzv.Kosova.

Poslanici mogu da biraju između dva kandidata: Vjose Osmani i Nasufa Bejte. Mada Osmani važi za favorita, očigledno tokom prva dva glasanja nije imala dovoljnu podršku jer nije bilo kvoruma.

Da bi neko od njih bio izabran za predsednika, potrebno im  je najmanje 80 glasova u prvom ili drugom krugu glasanja, dok u trećem može biti izabran sa prostom većinom ili 61 glasom, ali pod uslovom da postoji kvorum i da je u sali prisutno najmanje 80 poslanika. 

Očekuje se da bi danas glasanje moglo biti završeno jer albanski mediji prenose da je Samoopredeljenje obezbedilo 80 glasova za Vjosu Osmani.

Predsednik Skupštine privremenih institucija u Prištini Gljauk Konjufca na početku sednice za izbor predsednika konstatovao je da je u sali pristuno 84 poslanika, čime je obezbeđen kvorum za ponavljanje prvog kruga glasanja.

Odmah se pristupilo glasanju. Ovo je treći put da se ponavlja prvi krug glasanja. 

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još