Sednica predsedništva kosovske skupštine danas; Rok za izbor predsednika 5.april

Nakon povlačenja Samoopredeljenja iz inicijative o promeni zakona o opštim izborima danas se očekuje održavanje sednice predsedništva skupštine na kojoj će biti zakazana sednica skupštine na čijme će dnevnom redu biti glasanje za predsednika, prenosi Reporteri.

Samoopredeljenje se povuklo iz inicijative za izmenu Zakona o opštim izborima, i vodiće računa da opozicija ne bojkotuje postupak izbora predsednika Kosova, navodi se u sopštenju te stranke.

Mediji prenose da će se predsedništvo Skupštine sastati danas u 14.30 časova, dok bi sednica na kojoj će se glasati za novog predsednika Kosova trebalo da počne u 18 časova.

Vršilac dužnosti kosovskog predsednika Glauk Konjufca saopštio je da do petog aprila u skupštini mora da započne izbor novog predsednika, ili da u suprotnom budu raspisani novi parlamentarni izbori.

Konjufca se danas sastao sa premijerom Aljbinom Kurtijem i kandidatom za predsednika Vjosom Osmani, konstatujući da predsednik mora da bude izabran najkasnije 30 dana pre isteka mandata aktuelnom predsedniku, tj. šestomesečni v.d. mandat, prenela je RTS.

“Budući da sadašnji mandat predsednika konačno ističe 5. maja 2021. godine, smatram da je poslednji datum do kojeg bi skupština trebalo da započne proces izbora novog predsednika 5. april ove godine”, naveo je Konjufca.

Rekao je da je Kosovu potrebna politička i institucionalna stabilnost i demokratsko upravljanje zasnovano na izbornoj volji građana.

” Kako bi se izbegli ponovljeni izbori, preostaje samo da većina skupštine garantuje da neće preduzimati nikakve akcije bez konsultacija sa opozicijom u vezi s tim, i da opozicija neće bojkotovati izbor predsednika, prenosi RTS.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments