• Početna>
  • Vesti>

Nije usvojen predlog izmene zakona o izborima u kosovskoj Skupštini

Predlog Pokreta Samoopredeljenje o izmeni zakona o izborima na Kosovu i Metohiji sinoć nije usvojen, pošto je 65 poslanika parlamenta u Prištini bilo za, a 39 protiv.

Usvajanje zakona nije uspelo jer predlagač nije mogao da dođe do dvotrećinske većine glasova potrebnih da se preispitivanje izmena i dopuna Izbornog zakona vrši po ubrzanom postupku. Sada će biti potrebno još jedno zasedanje kako bi se ovaj nacrt zakona stavio na dnevni red, prenosi Kosovo onlajn.

“Predlog ne prolazi, sada je predviđeno da ovaj nacrt zakona krene putem redovne revizije u Skupštini Kosova“, rekao je za Reporteri predsednik Skupštine Gljauk Konjufca nakon prebrojavanja glasova prisutnih poslanika.

Srpska lista je bojkotovala sednicu za glasanje o nacrtu zakona o izmenama i dopunama zakona o opštim izborima na Kosovu i Metohiji.

Predlog izmene izbornog zakona, koji je pokrenulo Samoopredeljenje, osim što omogućava glasačima iz dijaspore da glasaju u diplomatskim predstavništvima tzv. Kosova u zemljama u kojima žive, takođe omogućava premijeru Aljbinu Kurtiju da bude nosilac liste Pokreta Samoopredeljenje ukoliko dođe do novih izbora.

Predlogom izmene zakona preformulisana je tačka Osnovnog zakona, koja je bila pravna „sankcija“ tj, koja je onemogućila učešće Kurtiju na vanrednim izborima 14. februara, piše prištinski Reporteri.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, Tanjug

Comments

Pročitaj još