• Početna>
  • Vesti>

Tači i Veselji u Hagu odgovaraju za logor u Vitini i masakr u Starom Grackom

Sud za ratne zločine OVK-a u Hagu doneo je i formalnu odluku da je svih devetoro zatočenika ilegalnog logora OVK-a u Vitini na Kosovu i Metohiji 1999. godine žrtva ratnih zločina, što je deo sudskog postupka protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih, saznaje „Blic“. Takođe, protiv njih je započeo i postupak za jezivi masakr u Starom Gracku gde je ubijeno 14 Srba.

Ilegalni logor OVK-a nalazio se u mestu Vrban u opštini Vitina na KiM tokom 1999. godine kada su u kući, prema prema optužnici Specijalizovanog suda u Hagu, pripadnici OVK-a držali najmanje devet osoba, među kojima je najviše bilo Srba, u zatočeništvu u različitim vremenskim periodima i bez zakonskog postupka. Kako se navodi u optužnici, u tom logoru zatočenici su imali neadekvatnu hranu, vodu, medicinsku negum, sanitarije i higijenu.

-Više pripadnika OVK-a svakodnevno je podvrgavalo zatočenike teškom preplaćivanju i psihičkom zlostavljanju. Pritvorenici su po celom telu udarani lancima, palicama, kundacima, daskama, šutirani i prisustvovali simulacijama ubistava. Takođe, zatočenici su mogli čuti teško zlostavljanje drugih pritvorenika, vređani su, saslušavani i optuživani za zločine nad kosovskim Albancima i saradnju sa srpskim vlastima – piše u optužnici suda u Hagu.

Sve žrtve logora u Vrbanu osim jedne su žive i dan danas, a zastupa ih advokat Aleksandar Olenik pred sudom u Hagu.

– Samo u jednom slučaju zastupam naslednike odnosno decu žrve iz ovog logora, jer sama žrtva nije preživela. Ostali preživeli su imali sreće da ih je tokom juna 1999. godine, oslobodio KFOR, konkretno američka vojska koja je zauzela i rasformirala ovaj logor OVK. Preživelim Srbima, koje ja zastupam, su američki pripadnici KFOR-a pružili dugotrajnu medicinsku negu u bazi „Bondstil“ jer su bili životno ugroženi zbog preživljenje torture – naglašava Olenik za „Blic“.

Kako kaže, američki vojnici imali su značajnu ulogu u sudskom postupku.

– Tokom zauzimanja ovog logora OVK-a, oslobađanja kidnapovanih Srba i njihovog zbrinavanja, američki pripadnici KFOR su sve evidentirali, popisali, snimili i na taj način su obezbedili veliki broj kvalitetnih dokaza za Specijalizovano tužilaštvo. Posebno ističem da su sve preživele žrtve ratnih zločina izvršenih u logoru OVK koji se nalazio u mestu Vrban, kao i njihovi naslednici za one koji nisu preživeli, deo sudskog postupka protiv Tačija, Veseljija i drugih – podvlači Olenik.

Deo sudskog postupka protiv Tačija, Veseljija i ostalih je i postupak koji je tek započeo u Hagu, a u vezi sa čuvenim masakrom u Starom Gracku 23. jula 1999. godine kada je ubijeno 14 Srba dok su žnjeli pšenicu na svojim njivama u ataru sela Bujance kod Lipljana. Olenik pred sudom u Hagu zastupa naslednike odnosno najbliže srodnike tri žrtve ovog nezapamćenog zločina.

-Ovim putem pozivam i ostale najbliže srodnike ubijenih u ovom masakru da se prijave ovom sudu – naglašava advokat.

Izvor Blic

Comments

Pročitaj još