Drecun: Vojne vežbe koje na Kosovu izvodi Nato nisu u skladu sa Rezolucijom 12 44

Predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun ukazao je da su velike vojne vežba SAD i NATO saveznika, pod nazivom “Branilac Evrope 21”, izuzetno opasne i da se njima grubo krši Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, pišu Novosti.

Drecun je istakao da je reč o vežbi kojom rukovodi Amerika, a proverava se sposobnost brzog prebacivanja američkih snaga u Evropu sa težištem na tri regiona – Baltik, Crno more i Balkan.

“Ovom vežbom legalizuju se Kosovske bezbednosne snage, jer jedna njihova četa učestvuje u vežbi, kao klasične vojne formacije. Po scenariju vežbe očigledno je da je pretpostavljeni neprijatelj Rusija. Sastoji se od četiri vežbe, a nas posebno zabrinjava “Trenutni odgovor 21″ iz više razloga – potpuno je suprotna Rezoluciji 1244 po kojoj samo Kfor može da boravi na KiM ili obavlja vežbe, nisu dozvoljene multinacionalne vežbe”, rekao je Drecun za Novosti.

Ovog puta se teritorija naše južne pokrajine koristi za nešto što nas uvlači preko KiM u snažno geopolitičko sučeljavanje sa Rusijom”, napomenuo je Drecun i dodao da će za vežbe biti korišćene tri lokacije – baza “Bondstil”, kao logistička podrška, i dve lokacije u Đakovici.

Novosti pišu da Priština, osokoljena podrškom moćnih pokrovitelja kosovske nezavisnosti, očigledno ponovo pokušava da ubaci još jedan klip u točkove dijaloga sa Beogradom i destabilizuje ionako krhku situaciju u pokrajini, pokušavajući da na sve načine formira, obuči i ojača vojsku Kosova.

Prethodnih dana nizalo se nekoliko uznemiravajućih vesti koje su stizale sa KiM. Najpre je Kosovskim bezbednosnim snagama dodeljeno zemljište za izgradnju baze, i to na jednom od najviših brda u severnom regionu Kosova i Metohije sa kog se, kao na dlanu, vide sve četiri opštine na severu sa većinskim srpskim stanovništvom i desetine sela, podsećaju Novosti.

Tu odluku donela je ,podsetimo, Skupština opštine Južna Mitrovica, koja KBS ustupa 191 hektar na planinskom vrhu Crnuša, visokom 1.010 metara, a kako bi se tu stacionirao veliki vojni kamp, u kojem će biti i jedinice američke vojske i drugih zemalja koje su deo NATO.

Izvor: RKM , Novosti

Comments