• Početna>
  • Vesti>

Dačić od opozicije dobio deset platformi za dijalog; Izbori protekli u mirnoj atmosferi

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić izjavio je za TV Prva da je od predstavnika opozicije dobio desteak platformi za dijalog o izbornim uslovima, i dodao da neki ne žele taj format, već direktne razgovore sa predstavnicima vlasti.

Dačić je rekao da se dijalog može nastaviti već sutra ali da ne zna kakva je dinamika, kako će se putovati zbog korona virusa.

“Čekamo predstavnike Evropskog parlamenta da razgovaraju sa predstavnicima stranaka koje neće da pristanu na taj format” rekao je Dalić i dodao da će evropski posrednici raditi na tome da ujedine opoziciju.

Komentarišući izveštaj Evropskog parlamenta, on je ocenio da se radi o “denuncijaciji” i rušenju napora koje Srbija postiže, posebno u borbi protiv pandemije korona virusa.

“To je otprilike kao kad dete u osnovnoj školi ima pismeni zadatak na slobodnu temu”, konstatovao je Dačić.

“Ako neko misli da smo se uplašili onog što tvrde, a nisu u pravu, onda su se prevarili”, naglasio je Dačić i dodao da je izveštaj politički jednostran,  da se u njemu, na primer, ne nalazi ništa o “aferi Mauricijus”.

On je podsetio i da izveštaj nema obavezujući karakter,  kao i da telo ima mnogo manja ovlašćenja nego Evropska komisija.

Na pitanje da li će Skupština Srbije raspravljati o tom izveštaju, on je naglasio da je potrebno da ga prvo analizira Odbor za evropske integracije.

“Oni će da daju adekvatan odgovor. Ako oni smatraju da treba, Skupština će raspravljati o tom izveštaju”, rekao je Dačić.

Govoreći o političkim događajima u zemlji, Dačić je rekao da nije rano govoriti o predsedničkim izborima, jer su oni za godinu dana, a da je njegov stav da Socijalistička partija Srbije, treba da ima zajedničkog kandidata sa Srpskom naprednom strankom.

Dačić je rekao da je zadovoljan rezultatima sa lokalnih izbora u tri grada i da oni ukazuju da treba ozbiljno razmišljati o zajedničkom nastupu Srpske napredne stranke i SPS-a na predstojećim izborima.

„Ja sam za zajednički nastup na izborima i jednog kandidata za predsednika“, rekao je Dačić.

On je kazao da su izbori u Zajačaru, Kosjeriću i Preševu prošli u mirnoj atmosferi. Dačić je rekao i da je za rigorozne mere protiv epidemije korona virusa, ali da ipak sve mora da radi.

“Ljudi moraju odgovorno da se ponašaju, ali život mora da funkcioniše, ne može sve biti zatvoreno toliko dugo, jer epidemija ne traje pet dana i očigledno je da će biti još mnogo takvih dana, iako je cela godina borbe sa virusom iza nas”, rekao je Dačić.

Dačić je naveo da naravno treba tražiti balans izmedju zdravstvenih potreba i potreba prilagođavanja na život, koji nam pandemija odredjuje.

“Čitav svet nije uspeo da nadje dobar balans, imao nenormalnu sitauciju da imate i demonstracije širom svertu, pa i kod nas igraju kolo kod spomenika”, kazao je Dačić i podsetio da je tako bilo i u vreme španske groznice, pa je tada bilo izmedju 30 i 50 miliona žrtava.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još