• Početna>
  • Vesti>

Bartolome: Španija ne menja stav o Kosovu, ma ko da to traži

Stav Španije prema teritoriji Kosovo je i dalje isti, nije se menjao, Španija ne priznaje nezavisnost Kosova i to je državna politika, izjavio je za Novosti španski ambasador u Beogradu Raul Bartolome.

“Prihvatićemo samo ono što prihvati i Srbija”, odgovorio je ambasador Bartolome na pitanje koja je aktuelna pozicija Španije prema kosovskom pitanju i postoji li mogućnost da zvanični Madrid razmotri priznavanje Kosova kao države.

Kako pišu Novosti, ne samo političari u Prištini, već i oni iz država EU, sve češće pozivaju pet njenih članica (Španija, Slovačka, Rumunija, Kipar i Grčka), a koje ne priznaju kosovsku nezavisnost, da to i učine.

To u svojim izveštajima čine i poslanici Evropskog parlamenta.

Prvi potpredsednik Vlade Severne Makedonije Artan Grubi nedavno je u Prištini poručio Vjosi Osmani, koja je tada bila v.d predsednika Kosova, da će Severna Makedonija tražiti od Španije da prizna Kosovo.

Na pitanje da li će, ako se to dogodi, Španija da razmisli o toj inicijativi, ambasador Bartolome kratko je odgovorio da nema informaciju o tome.

Ambasador Španije je komentarisao i to da li neko iz EU slične akcije usmerene prema vladi u Madridu, sa ciljem da ona promeni svoju poziciju i prizna Kosovo kao državu.

“Prema našim saznanjima- ne. U svakom slučaju, Španija neće promeniti svoj stav po pitanju Kosova, samo zato što neka zemlja to od nas traži”, poručio je ambasador Bartolome.

Izvor : Novosti, Kosovo Online

Comments

Pročitaj još