• Početna>
  • Vesti>

Prve doze vakcina protiv korona virusa stigle na prištinski aerodrom

Na aeorodrom u Prištini, u nedelju, 28. marta, stigao je prvi kontingent sa 24.000 doza vakcina protov korona virusa, kompanije Astra Zeneka.

Prve doze vakcina su sigle iz programa Svetske zdravstvene organizacije COVAX, a očekuje se da će u okviru tog programa Kosovo dobiti ukupno 100.800 doza vakcina Astra Zeneka.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je izjavio da će imunizacija stanovništva započeti odmah, bez ikakvog odlaganja.

Kosovski ministar zdravlja Arben Vitia je rekao da će prvo biti vakcinisano osoblje na Infektivnoj klinici pri Univerzitetskom Kliničko bolničkom centru u Prištini.

Napomenuo je da se radi i na obezbeđivanju dodatnih vakcina, te podsetio da će Zapadni Balkan od Evropske unije dobiti i 650.000 doza vakcina kompanije Pfizer (kako su u 27. marta saopštili zvaničnici EU).

Plan o imunizaciji stanovništva, koji je već odobren, će se odvijati u tri faze.

U prvoj fazi će biti vakcinisani zdravstveni radnici, osobe starije od 80 godina i osobe sa hroničnim bolestima.

U drugoj fazi će biti vakcinisane osobe od 65 do 79 godina, hronični bolesnici, nastavno osoblje i bezbedonosne snage, koje su bile uključene u upravljanje sutuacijom tokom pandemije korona virusa.

U trećoj fazi će početi masovna vakcinacija građana, planirana je imunizacija od 50 do 70 odsto stanovništva.

Na aerodromu je bio i američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet. On je na Twitteru napisao da su Sjedinjene Države ponosne što doprinose programu COVAX.

Izvor: RSE, Radio KM

Foto: Twitter Filip Kosnet

Comments

Pročitaj još