• Početna>
  • Vesti>

Preminulo 39 pacijenata, koronavirusom zaraženo još 5.225

U Srbiji je, prema poslednjim podacima, od posledica zaraze koronavirusom preminulo još 39 osoba, a zabeleženo je 5.225 novih slučajeva zaraze, od testiranih 17.436 osoba.

Epidemiološka situacija je nezadovoljavajuća, broj prijema u bolnicama je veći od broja otpusta.

Sve više bolnica u crvenoj zoni, i dalje veoma visok procenat pozitivnih među testiranima. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je situacija sa epidemijom koronavirusa teška i zato je naglasio značaj vakcinacije što većeg broja ljudi, a očekuje velike isporuke vakcina u narednim danima i nedeljama, i Fazjerove i kineske Sinofarm vakcine. 

Direktor Kliničko bolničkog centra “Zemun” Dragoš Stojanović kaže za RTS da je trenutno na lečenju 307 pacijenata, od toga je 55 na intenzivnim negama, a 24 je intubirano.

Istakao je da sada dominira britanski soj virusa, koji donosi brže napredovanje bolesti i teže kliničke slike, kao i da je oko 80 odsto pacijenata koji su 1970. ili 1980. godište, u trećem ili četvrtom danu razvoja kliničke slike, sa obostranim upalama pluća.

Poručuje i da nije mali broj čitavih porodica koje leže po bolnicama.

Prvi pacijenti u Kliničkom centru Vojvodine primili su novi lek protiv kovida 19, “bamlanivimab”, koji sprečava dalje širenje infekcije, odnosno progresiju bolesti iz blage u tešku kliničku sliku, rekla je direktorka KCV-a Edita Stokić.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još