• Početna>
  • Vesti>

Petković: Kurtijev najnoviji ispad nastavak namere prekida dijaloga i pronalaženja kompromisa

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Najnoviji ispad takozvanog kosovskog premijera Aljbina Kurtija nastavak je opasne namere kojoj svedočimo poslednjih nedelja da prekine dijalog i poništi sve do sada postignute dogovore, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

“Jezik ultimatuma i pretnji postao je jedini način kojim albanski političari žele da razgovaraju sa zvaničnim Beogradom i Briselom, a ta politika direktna je pretnja budućnosti pregovora koji se vode pod okriljem Evropske unije, a za cilj imaju normalizaciju odnosa” navodi se u saopštenju.

Petković navodi da je jedini cilj ekstremističke retorike koju danima prema Beogradu usmerava Kurti jeste da se trajno uništi i svaka pomisao na mogućnost pronalaženja kompromisa i dodaje da umesto toga, takva zapaljiva retorika samo dodatno podgreva situaciju na terenu i nikako ne doprinosti miru i stabilnosti na ovim prostorima.

Nakon prvobitnih najava da sa Beogradom ne želi ni da pregovara, te da će dijalog biti nisko na listi prioriteta buduće vlasti u Prištini, došli smo do toga da zapaljvom retorikom i uslovljavanjima Kurti zapravo želi da prekine dijalog, ističe Petković.

“Zato neka skine masku, samo ne mislim na medicinsku, okane se ucena i pretnji i međunarodnoj zajednici jasno i glasno kaže da ne želi da pregovara sa Beogradom i predsednikom Aleksandrom Vučićem zato što je svestan da bi morao da čini ustupke i pokaže spremnost na kompromis koji očiglendo ne želi. I da bi preko puta sebe imao onog s kojim ne bi mogao da izađe na kraj, umesto što se krije iza apsurdnih zahteva” stoji u saopštenju.

“Teme su u Briselu jasno dogovorene i za cilj imaju normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i rešavanje pitanja od važnosti za bolji život građana i izgradnju međusobnog poverenja, a ovakve izjave tome ne doprinose” zaključuje se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Comments

Pročitaj još