• Početna>
  • Vesti>

U Gračanici parastos stradalima u NATO bombardovanju i tokom egzodusa

Godišnjica početka NATO pogroma obeležena je u Gračanici parastosom i polaganjem venaca pored krsta podignutom stradalim Srbima u NATO bombardovanju i tokom egzodusa nakon 1999. godine.

Na obeleževanju je rečeno da Srbi na KiM u ni malo lakim uslovima dvadeset i drugu godinu istinom i sećanjem stameno stoje na mestu velikih stradanja sećajući se i odajući pomen i poštovanje za sve svoje nevino stradale žrtve bombardovanja.

“I ako je zemlja obnovljena duh stradanja oseća se i danas umnogim crkvama i manastrima, u mnogim domovima, prugama i mostovima, u napuštenim domovima, praznim kosovsko-metohijskim gradovima.

Pod bombama i barutom srpski narod napustao je svoje gradove ne znajući gde ni šta ih čeka verujući u skori povratak. Ta nas nada još nije napustila iako su u danima koji su dolazili ginuli naši prijatelji, stradala deca, gorele pravoslavne svetinje, nestajali mnogi bez traga i puta. Verovali smo da svemu mora doći kraj”, rekao je Dejan Popović na obeležavanju.

Istakao je da su Srbi na Kosovu i Metohiji najviše stradali kada je međunarodna zajednica proglasila mir.

“Besmisao rata odneo nam je mnogo toga vrednog a najvrednije od svega živote naših rođaka, komšija i prijatelja. Inateći se sili i prkoseći nasilju opstali smo i uklesali zauvek veru u opstanak i ostanak.

Na žalost, ne možemo da vratimo poginule, ali sećanjem možemo da sačuvamo uspomenu, istinom da nastavimo našu borbu za ostankom i opstankom. To dugujemo i žrtvama i generacijama koje dolaze”, dodao je Popović.

Ukazao je da žrtve podsećaju na obavezu dostojanstvene i civilizacijske borbe za svoje ciljeve, na odgovornu politiku, i ne stvaranje neprijatelja, te omogućavanje boljeg života svih građana.

“Međunarodnoj zajednici poručujemo da nismo zaboravili, da pamtimo i da ćemo vas uvek podsećati da imate i političku i moralnu obavezu da nam vratite potpunu slobodu, da nam ne osporavate pravo da kažemo da smo Srbi. Dragi sugrađani, sa ovog mesta u Gračanici kao i pre 22 godine čuje se srpska reč koja čeka na pravdu i slobodu koja mora doći”, poručio je Popović.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još