• Početna>
  • Vesti>

Jovanović: Od Kurtija se ne može očekivati ništa ozbiljno u dijalogu, čekaju da im Zapad završi posao

Bivši ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović rekao je za Kosovo Onlajn da se od nove Vlade Kosova, kao i od svih prethodnih, ne može očekivati ništa ozbiljno kada je u pitanju nastavak dijaloga sa Beogradom, zato što su kosovski Albanci stavili sve svoje karte na podršku i obećanja koja im je dao Zapad i SAD.

“Oni čekaju trenutak kada će SAD i EU učiniti dovoljno veliki i neizdrživ pritisak na Srbiju da konačno prihvati novo stanje stvari, odnosno nezavisno Kosovo. Zbog toga je Kurti dao takvu izjavu da će učestvovati u dijalogu, jer nije mogao drukčije, ali je rekao i da oni imaju jedan jedini cilj – da se izvrši međusobno priznanje, što je drugo ime za priznanje Kosova od strane Srbije“, rekao je Jovanović.

On je ukazao da ne očekuje ništa opipljivo u nastavku dijaloga, sa manjim ili većim zastojima.

“Priština želi i očekuje i mobiliše sve svoje uticaje u Americi, kako bi Vašington zajedno sa Briselom konačno jako pritisnuo Srbiju i od nje iznudio priznanje Kosova. Oni su mobilisali ceo sistem lobista tamo. Preko tih ljudi vrše pritisak na novu američku administraiju, mada i ona sama nije mnogo otvorena za neko kompromisno rešenje, iako ga iz pregovaračkih razloga unapred ne odbacuje. Ali pošto neće nikad naterati Prištinu da prihvati suštinu bilo kakvog kompromisa, onda će to ostati samo prazna reč koja treba da umiri širu javnost da Amerika nije zemlja koja nameće, nego zemlja koja pomaže kompromisno rešenje“, smatra Jovanović.

On je ukazao da je pristanak na razgovore koji već 10 godina teku “bio više ostavljanje spoljnog utiska o konstruktivnosti Albanaca i udovoljavanja očekivanju svojih sponzora da oni neće smetati njihovoj politici definitivnog izdvajanja Kosova iz Srbije“.

“Zbog toga su i pristajali na neke ustupke, naročito ZSO, znajući da to nikad neće realizovati, na šta ih Zapad nikad nije ni terao, i na druge improvizacije kao što je bila ideja o razgraničenju, o čemu mi ništa ne znamo. Ali i to je bilo više radi dobijanja u vremenu i ostavljanja utiska kod svojih sponzora i međunarodne zajednice o njihovoj dobroj volji i konstruktivnosti da se dođe do nekog kompromisnog rešenja“, rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, njihovo kompromisno rešenje je bilo i ostalo “bezuslovno priznanje Kosova kao nove države od strane Srbije“.

“To je jedini cilj koji oni žele i tom jedinom cilju teže i njihovi sponzori, mada oni imaju osetljiviji položaj prema nama jer vode računa i o geopolitičkim interesima na Balkanu, gde Srbija zauzima centralno mesto. Za njih je sve nepovoljnije što Srbija sve više jača svoju unutrašnju jezgrovitost kao celinu i svoj međunarodni položaj“, zaključio je Jovanović.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još