Stefanović zabrinut zbog učešća Kosova na vežbi “Defender Europe 21”

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović izrazio je danas zabrinutost zbog učešća kosovskih snaga bezbednosti na vežbi „DEFENDER EUROPE 21″, koju organizuju NATO i vojska SAD, saopštilo je Ministarstvo odbrane posle sastanka Stefanovića sa predstavnicima SAD.

Stefanović je na sastanku sa američkim ambasadorom Entonijem Godfrijem i novim izaslanikom odbrane SAD u Beogradu pukovnikom Korijem Šejom naveo da cenimo što smo u partnerskom duhu obavešteni o organizaciji i izvođenju vežbe pre nego što je počela.

On je, međutim, rekao i da smo duboko zabrinuti, jer je učešće tzv. Kosova u suprotnosti sa svim međunarodnim aktima.

Ambasador SAD istakao je da razume zabrinutost Srbije, iako dve zemlje imaju različite poglede po ovom pitanju.

Ambasador je, takođe, naglasio da SAD žele da nastave intenzivnu saradnju sa Vojskom Srbije i izrazio nadu da bi bilateralna vežba dve vojske mogla da se održi već tokom ove godine.

Stefanović je preneo sagovorniku da Srbija nastavlja da vodi balansiranu politiku odbrane i da radi na unapređenju i daljem kvalitativnom razvoju odnosa u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa dugoročnim strateškim opredeljenjem Srbije da zadrži status vojno neutralne države.

Ministar odbrane i ambasador Godfri naglasili su značaj saradnje u mnogim oblastima, kao što je Program državnog partnerstva sa Nacionalnom gardom Ohaja, koji je obostrano važan i koristan u svim segmentima bilateralne vojne saradnje i istakli su važne rezultate koje Srbija postiže učešćem u multinacionalnim operacijama.

Sagovornici su zaključili da postoji interes da se vojna saradnja dve zemlje nastavi i proširi na nove oblasti i istakli značaj bilateralnih odbrambenih konsultacija, čiji je cilj usaglašavanje strateških smernica za unapređenje saradnje u narednom periodu.

Stefanović je poželeo dobrodošlicu novom izaslaniku odbrane SAD u Beogradu i izrazio očekivanje da će mu prethodna iskustva koja je stekao na diplomatskim dužnostima na zapadnom Balkanu poslužiti i u službovanju u narednom periodu.

Izvor: Tanjug

Comments