Petković: Kurtijeve poruke potkopavaju svaku mogućnost i budućnost dijaloga

Današnje poruke Aljbina Kurtija kojima dovodi u pitanje formiranje Zajednice srpskih opština i Srbiji preti potraživanjem navodne ratne odštete direktno potkopavaju svaku mogućnost i budućnost dijaloga, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

“Ovaj zahtev dodatno je apsurdan kada se uzme u obzir da je prema međunarodnom pravu nemoguće da jedna pokrajina potražuje ratnu odštetu od svoje države. Osnovni preduslov za nastavak razgovora je građenje međusobnog poverenja, a toga nema bez poštovanja i sprovođenja do sada potpisanih sporazuma” navodi Petković.

Beograd je kao kredibilan partner u dijalogu ispunio sve svoje međunarodno preuzete obaveze i očekuje da sa druge strane pregovaračkog stola ima pouzdanog sagovornika koji je takođe spreman da implementira dogovoreno, dodaje se.

“Zbog toga očekujemo da Priština napusti izbornu i ratničku retoriku i umesto pretnji “velikom Albanijom” ili negiranja svojih obaveza, pristupi formiranju Zajednice srpskih opština onako kako je pre 2894 dana dogovoreno u Briselu, bez naknadnih jednostranih interpretacija” ističe Petković.

“Beograd će uvek biti spreman da razgovara i podrži inicijative i sporazume koji za cilj imaju građenje zajedničke budućnosti i mira na ovim prostorima, ali na ucene nikada neće pristati” zaključuje se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Comments