• Početna>
  • Vesti>

Milivojević: Nećemo imati dijalog ako Kurti ostane pri sadašnjim maksimalističkim zahtevima

Pred konstitutivnu sednicu novog kosovskog palrlamenta jasno je da Aljbin Kurti ima većinu za formiranje vlade, ali bivši diplomata Zoran Milivojević za Kosovo Onlajn ukazuje na ozbiljne izazove u kosovskom društvu sa kojima će se suočiti lider Samoopredeljenja i njegov kabinet.

“Sva je prilika da će Kurti formirati vladu, jer je već obezbedio većinu i za to ima podršku zapadnih centara moći, koji podržavaju kosovsku nezavisnost. Mislim da će presudnu ulogu za to imati Vašington i Brisel, kojima je u interesu da ova vlada stabilizuje političku scenu, da se stvore uslovi za normalno funkcionisanje i da se obezbedi mogućnost za obnovu dijaloga radi rešavanja kosovskog pitanja”, ocenjuje Milivojević.

On ističe da su organizovani kriminal, korupcija, nepotizam i sve ono što ide uz to, duboko ušli u pore albanskog društva i tu je potrebna jedna dugoročna, duboka revizija i dubok rez u celom društvu, počev od presuda suda vođama OVK.

“Mislim da bi jedna nova generacija političara, koja nije opterećena time i koja od toga ne zavisi bila pravi model da kosovsko društvo zaista izađe iz toga i da se kvalifikuje za društvo, koje bi se uklapalo u standarde demokratskog i normalnog civilizovanog društva”, navodi Milivojević.

Ipak, iskusni diplomata ističe komplikovanu situaciju vezanu za izbor predsednika Kosova. Sve to direktno utiče i na dijalog sa Beogradom.

“Sada je na dnevnom redu praktično izbor predsednika, videćemo da li će se to realizovati. Međutim, ono što je ključno za nastavak dijaloga to je platforma. Ukoliko se ostane na platformi koju nudi Kurti teško da ćemo imati dijalog. Srbija apsolutno ima jasan stav da može da se razgovara samo o normalizaciji, a ne sa maksimalističkih pozicija koje podrazumevaju priznanje i ništa drugo. Prema tome od toga će zavisiti nastavak dijaloga. Smatram da će to zavisiti prvenstveno od zapadnih centara moći kojima je u interesu da se dijalog nastavi i koji će odlučujuće delovati prema Kurtiju i prema vlastima u Prištini  da se stvore uslovi za nastavak pregovora“, ističe Milivojević. 

Govoreći na temu godišnjice martovskog pogroma Milivojević podseća da je to u svakom slučaju bio pokušaj etničkog čišćenja, ali naglašava da Srbija tako nešto više neće dozvoliti. 

“Sigurno može da se kaže da je poslednji pokušaj, jer Srbija neće više dozvoliti ovako nešto, to je sasvim sigurno. Ovo što je predsednik Vućić vezano za to rekao treba da bude opomena svima i ovima na Kosovu, ali i međunarodnoj zajednici da će Srbija, u slučaju da opet dođe do ovako jednog pokušaja, intervenistati na sve moguće načine i svim raspoloživim sredstvima“, zaključuje Milivojević.

Izvor Kosovo Online

Comments

Pročitaj još