• Početna>
  • Vesti>

Preminulo 30 pacijenata, koronavirusom zaraženo još 5.346 osoba

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je od posledica kovida 19 preminulo još 30 osoba. Od testiranih 18.017 na koronavirus je pozitivno 5.346 osoba.

Hospitalizovano je 5.099 pacijenata, od kojih je 222 na respiratoru. 

Raste broj obolelih i hospitalizovanih u bolnicama širom Srbije. Lekari upozoravaju da su intenzivne nege prepune, da se klinička slika pacijenata mnogo brže razvija, a komplikacije koje se dešavaju su mnogo teže nego u prethodna dva naleta i apeluju na građane da se sa prvom pojavom simptoma jave lekaru.

Anesteziolog Dejan Marković, načelnik Jedinica za intenzivno lečenje u Kovid bolnici u Batajnici, rekao je za RTS da se sada kod nekih pacijenata mnogo brže komplikuje situacija i da već drugi, treći dan od pojave simptoma moraju da budu hospitalizovani.

Istakao je da kovid pogađa sve, ali da je novo to što je ženski pol više zastupljen nego što je to bilo u prethodnoj godini, kao i da su najugroženiji izrazito gojazni pacijenti.  

“Ono što je novo i drugačije, to je da je ženski pol više zastupljen posledih par meseci nego što je to bilo u prethodnoj godini. Ranije smo imali 80 odsto muškaraca, a sada je otprilike skoro pola-pola”, rekao je Marković. 

Istakao je da su ugroženi izrazito gojazni pacijenti.

“Imamo bolesnike koji su teški i blizu 200 kilograma i užasno su teške njihove kliničke slike iako su jako mladi i među najmlađima u bolnici”, naglasio je Marković.

Masovna vakcinacija se nastavlja danas na više punktova širom Srbije, a dogovorena je i isporuka još dva miliona doza “Sinofarmovih” vakcina.

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je putem video-linka sa rukovodstvom kompanije “Sinofarm” o procesu nabavke vakcina, izgradnji fabrike kineskih vakcina u Srbiji, ali i o izgradnji i opremanju srpskih bolnica.

Na sastanku je potpisan ugovor o kupovini još dva miliona doza vakcina kompanije “Sinofarm”. 

Svi zainteresovani građani mogu da iskažu interesovanje za vakcinisanje protiv kovida 19 preko portala e-Upraveili pozivanjem broja 0800 222 334.  

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još