Gujon: Srbi treba da veruju u Kosovski zavet

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon rekao je sinoć da je martovski pogrom 2004. godine “ne samo zločin bez kazne, već zločin za koji su Albanci četiri godine kasnije nagrađeni priznanjem nezavisnosti Kosova*”.

On je gostujući u emisiji “Upitnik”, na RTS rekao da mnogo toga na KiM zavisi od međunarodne zajednice koja Srbima nije bila naklonjena, ako i od Albanaca, ali ima dosta toga što zavisi i od Srba.

“Mnogo toga na Kosovu i Metohiji zavisi od nas samih. Da li ćemo mi da pomognemo našem narodu na KiM? Da li ćemo da obiđemo te crkve? Da li ćemo da odemo do Visokih Dečana. Visoki Dečani su promenili mene, tamo sam se krstio, tamo sam krstio svoju decu. Da li ćemo da čuvamo Kosovu i Metohiju? Kosovo i Metohija nisu samo teritorija, to je zavet. Da li ćemo da čuvamo taj zavet u srcu” upitao je Gujon.

On je istakao da “dok je god Kosovo u našem srcu ono je naše, bez obzira da li tamo živi milion ili 20 miliona Albanaca i bez obzira na to da li je Amerika jaka ili nije i šta hoće”.

“To zavisi samo od nas! Taj zavet drži Srbe 800 godina! Srbi su se izdigli iz pepela zahvaljujući Kosovskom zavetu, baš kao što su pre 2000 Rimljani bili mnogo jači od Jevreja. Jeste li vi sreli nekog Rimljanina na ulici? Ja nisam. A, Jevreja ima. Jevreji su čuvali zavet 2000 godina i pozdravljali se – ,Dogodine u Jerusalimu’. Kada bismo mi čuvali Kosovoski zavet u srcu i pozdravljali se pozdravom – ‘Dogodine u Prizrenu’, za 2000 godina biće i malih Milica, Dušana, Petra ne samo na Kosovu i Metohiji, već na celom svetu.To je ono što nas čini Srbima”, poručio je Gujon.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još