• Početna>
  • Vesti>

Sedamnaest godina od Pogroma: Pamtimo i ostajemo ovde da gradimo budućnost za našu decu

Parastosom kod Spomenika istine” u Kosovskoj Mitrovici obeležena je sedamnaesta godišnjica od Pogroma i stradanja Srba 2004. godine.

Parastos je služen u prisustvu porodica nastradalih Mitrovčana u martovskom pogromu Jane Tučev i Borivoja Spasojevića ali i predsednika Srpske liste Gorana Rakića, predsednika Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandra Spirića, gradonačelnika Severne Mitrovice Milana Radojevića.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je istakao da srpski narod ne sme i ne može da zaboravi počinjene zločine.

“Sedamnaest godina je prošlo od kada su vandali pokušali da unište sve što je srpsko i sve što je pravoslavno na prostoru Kosova i Metohije, i to samo sa jednim ciljem, da unište našu kulturu i našu duhovnost. Trideset i pet verskih objekata je zapaljeno a preko 4000 Srba proterano sa svojih vekovnih ognjišta i nažalost 19 nevinih ljudi je ubijeno. Mi ne zaboravljamo i znamo da svaki zločin ima dva imena, imena žrtve i imena počinioca. Nažalost, do današnjeg dana, mi imamo samo imena žrtava a počinioci još uvek nisu otkriveni. Verujemo da se ovakav genocid više nikada neće ponoviti i duboko sam ubeđen i verujem da će ove zločince stići i Božija i ovozemaljska kazna. Svedoci smo da i danas pljačkaju naše svetinje, uništavaju srpsku imovinu, zastrašuju srpski narod” rekao je Rakić.

On je poručio da će srpski narod ostati na Kosovu i Metohiji i graditi bolju i vedriju budućnost, za generacije koje dolaze.

“Sa ovog mesta imam poruku za sve njih – ostajemo ovde i gradićemo budućnost za našu decu, za generacije koje dolaze, jer iza nas stoje i naša država Srbija i naš predsednik Aleksandar Vučić” kazao je Rakić.

Ispred Kancelarije za KiM Vlade Republike Srbije, obeležavanju martovskog pogroma prisustvovala je pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Jelena Stojković.

“Srbija danas sa velikom pažnjom, velikom posvećenošću i patnjom odaje počast svojim žrtvama i stradanjima na današnji dan. Pre 17 godina se desilo jezivo etničko čišćenje, gde je za tri dana proterano više od 4000 Srba. To se ne sme i ne može zaboraviti jer su to velike patnje koje su u duši svakog Srbina ovde na Kosovu i Metohiji i svakog Srbina ma gde da živi. Ovo ne sme da se ponovi i ono što su oni pokušali da urade tog dana, ja se nadam, nisu uspeli i mi nećemo da dozvolimo da se to ponovi kao ni uništavanje naših institucija, vrtića. Mi obnavljamo našu Srbiju, naše Kosovo i Metohiju, gradimo budućnost i stvaramo uslove za povratak i opstanak Srba na Kosovu i Metohiji. Kancelarija za Kosovo i Metohiju je i danas ovde sa vama i tu smo da obnavljamo i gradimo našu budućnost na KiM” rekla je Stojković.

Nakon polaganja venaca usledila je svečana akademija u prostorijama Mitrovačkog dvora pod nazivom “Dan kada je sve gorelo – da se ne zaboravi”.

Obraćajući se prisutnima, predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić je istakao da je sećanje na žrtve temelj opstanka srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije.

“Jako je važno i bitno da se sećamo, da pamtimo, da obeležavamo jer ovo je u novoj istoriji, nažalost, jedan od najvažnijih momenata koji se dogodio srpskom narodu na prostoru Kosova i Metohije. Samo država Srbija, predsednikm Aleksandar Vučić i svi mi, imamo jedan zadatak – da sav svoj napor uložimo u ono što nam je najdragocenije – mir i slobodu” poručio je Spirić.

Spirić je dodao da će sve biti obnovljeno- crkve, manastiri, škole, obdaništa ali da će se raditi na podizanju novih jer je srpski narod opredeljen da ostane na KiM, uvek rukovođen miroljubivom politikom.

“Neka se nikada i nikome više ne dogodi ono što se desilo Kosovskoj Mitrovici i čitavom Kosmetu u prošlosti” poručio je Spirić.

O istorijskim prilikama ovim povodom, na akademiji je govorio istoričar Jovan Aleksić, podsećajući da za strašne zločine koji su počinjeni u tri martovska dana 2004. godine, niko nije odgovarao.

“Još jednom se istinitom pokazala ona stara, Njegoševa misao da “suza moja nema roditelja”. I pokazalo se da još jedna njegova misao da “nade nema pravo ni u koga, do u Boga i u svoje ruke”, takođe ima svoju neprolaznu vrednost. … I danas ovde, ovog 17. marta, mi svakome možemo uspravno, ponosno i časno da kažemo – odavde nema nazad” rekao je Aleksić u svojoj besedi.

Na današnjoj akademiji, prikazan je i desetominutni film, koji govori o pogromu i stradanju srpskog naroda 17. marta 2004. godine.

Ujedno, otvorena je i izložba tematski prigodnih fotografija koju je priredio Gradski muzej.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još