Patrijarh Porfirije služio pomen za nastradale u martovskom pogromu i mir na Kosovu i Metohiji

Posle Liturgije pređeosvećenih darova, Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije služio je 17. marta 2021. godine u manastiru Pećkoj Patrijaršiji pomen svojim svetim prethodnicima arhiepiskopima i patrijarsima srpskim i postradalima u Martovskom pogromu 2004. godine, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

“Danas smo se, u ovoj svetoj Stavropigijalnoj lavri srpskih patrijaraha, gde počivaju moji sveti prethodnici, arhiepiskopi i patrijarsi srpski, svedoci ne samo postojanja nego i pokrovitelji i stvaraoci najviše evropske kulture kojom smo oplemenili kosovsko-metohijsku zemlju, pomolili za duše naše braće i naših sestara postradalih u Martovskom pogromu pre sedamnaest godina. Setili smo se i stradanja od pre četrdeset godina, kada je isto u martu mesecu spaljen konak ovog manas tira. Vidimo da ovih dana pljačkaju i obesvećuju naše hramove. Šta jedino može biti naše odgovor? Obesvećeno ćemo molitvom osveštati, spaljeno i porušeno ćemo ponovo izgraditi. I Bogu ćemo se moliti da podari snagu onima koji su ostali na Kosovu i Metohiji da istraju u ostanku i da u miru grade svoj život. Molićemo se, isto tako, da rušioci prestanu da ruše, palioci prestanu da pale, pljačkaši prestanu da pljačkaju, jer se mi u tim hramovima molimo i za njih i za njihove bliženje, za njihovu decu. Pomolimo se stoga i danas za mir među svim ljudima koji žive na Kosovu i Metohiji bez obzira na njihovu veru i naciju” poručio je patrijarh Porfirije.

Nakon pomena u molitvenom prisustvu visokoprepodobne igumanije Haritine i sestrinstva Pećke Patrijaršije, Njegova Svetost Patrijarh se uputio u manastir Visoki Dečani.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments