• Početna>
  • Vesti>

Komandant Kfora: Bezbednosna situacija na Kosovu se posle 2004. stabilizovala

Komandant Kfora general-major Franko Federiči na godišnjicu pogroma Srba iz 2004. za Kosovo Onlajn navodi da se ukupna bezbednosna situacija na Kosovu od tada “dosta razvila i stabilna je”.

“Misija Kfora koju vodi NATO nastavlja da svakodnevno izvršava svoj mandat da obezbedi sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 usvojenom 1999. godine”, rekao je Federiči na pitanje kako gleda na trenutnu bezbednosnu situaciju i može li Kfor da garantuje da do nereda poput onih od 17. marta 2004. neće više doći.

Komandant Kfora je istakao da “Kfor nadgleda situaciju, povezuje se sa svim institucijama i zajednicama na Kosovu, ima redovne kontakte sa Srbijom, kao i sa drugim međunarodnim organizacijama na Kosovu, posebno sa Evropskom unijom”.

“Kfor održava agilni stav da se nosi sa svim mogućim izazovima, u okviru parametara svog mandata UN. U svojim redovnim angažmanima sa svim kolegama uvek ističem da Kfor ostaje usredsređen na sprovođenje svog mandata UN. Takođe ukazujem na važnost sprečavanja preduzimanja radnji ili upotrebe reči koje mogu izazvati nesporazume i eskalaciju nasilja. Štaviše, NATO nastavlja da podržava dijalog između Beograda i Prištine, uključujući i kroz dijalog koji podržava EU, kao jedino trajno političko rešenje za Kosovo i region”, rekao je general-major Federiči.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još