• Početna>
  • Vesti>

Jevtić: Ne dozvoliti nikada da se bilo kome ovako nešto desi

”I nakon 17. godina etnički motivisanog nasilja nad jednim nedužnim narodom, sećamo se i sećaćemo se uvek kada je na Kosovu u tri dana nasilja Albanaca nad Srbima 2004. godine nastradalo 19 osoba, kada je povređeno 950 ljudi, srušeno i zapaljeno 35 crkava i manastira, 935 srpskih objekata, od kojih 738 srpskih kuća, 10 javnih objekata, škola, pošta i domova zdravlja. Proterano je 4.012 Srba iz šest gradova i devet sela. Pojedina mesta su potpuno ostala bez Srba a ni do dana današnjeg se veliki broj proteranih nije vratio u svoja mesta.”, kazao je ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, povodom podsećanja na 17. mart 2004. godine, jednim od najtužnijih dana za Srbe.

Ministar Jevtić je rako da je ovo opomena za sve one koji su tog dana trebali da reaguju i zaštite nedužan narod.

”Posle 1999. godine ovo je bio drugi veliki pogrom Srba i ovo neka bude podsećanje na dane koji treba da opominju one koji toga dana nisu adekvatno reagovali da zaštite stradanje i proterivanje Srba, uništavanje srpskih svetinja i imovine da ne sme nikada da se dozvoli da se jednom narodu ovako nešto bilo kada u budućnosi desi.”, kazao je Jevtić.

Podseća predstavnike međunarodnih institucija i organizacija da i ako su od tada prošle blizu dve decenije, potpune pravde za nedela koja su se tada desila ni dan danas nema, što je veoma zabrinjavajuće i pre svega žalosno.
Napominje da je takođe žalosno, da se i danas skrnave i obijaju srpske crkve, da se i danas dešavaju sporadični napadi i pljačke u povratničkim sredinama, da postoje mesta gde se ne dozvoljava Srbima da se vrate na svoja imanja, što se mora sprečiti jer su osnovna načela svakog demokratkog društva pravo na slobodu za sve.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica (saopštenje)

Comments

Pročitaj još