• Početna>
  • Vesti>

Hodžaj: Pričali smo o načelima, ko može biti kosovski predsednik

Vršilac dužnosti predsednika Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj nakon sastanka sa predsednikom Pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem i predsedničkim kandidatom Vjosom Osmani izjavio je da je unutrašnji dijalog sa opozicijom konstruktivan.

“To je bio sastanak nakon našeg zahteva da se održi diskusija između vlasti i opozicije za formiranje institucija. Na sastanku smo bili principijelni i konstruktivni. Za izbor predsednika pre razgovora o osobi treba razgovarati o principima koje predsednik treba da ima. Potrebno nam je jedinstvo, naročito u pogledu spoljne politike”, rekao je Hodžaj.

Dodao je da je Kosovu potrebna politička stabilnost kada je u pitanju spoljnopolitičko delovanje.

“Potrebni su nam institucionalni lideri koji ujedinjuju političku scenu“, rekao je Hodžaj.

“Nas stav je bio konstruktivan, ali  i principijalan, predstavili smo naše zahteve. Kao prvo, smatramo da tokom procesa stvaranja, kako novih istitucija tako izbora predesdnika, najpre moramo razgovarati o načelima. Ta načela određuju ko može biti budući predsednik. Kosovo ima potrebu za politčkom stabilnošću, ima potrebu za institucionalnim liderom koji će ujediniti političku scenu, stvoriti jedinstvo među građanima i unaprediti odnose Kosova sa spoljnim svetom”, rekao je Hodžaj.

Kako je napomenuo, glavna tema sastanaka bile su koordinacija i saradnja u vezi tema koje se tiču spoljne politike.

“Upravo smo od Kurtija i Osmanijeve zatražili da iznesu njihov stav po pitanju spoljne politike. Stoga, pre nego što unutar stranke donesemo odluku kakav će biti naš stav u procesu formiranja novih institucija, potrebno nam je da znamo kakav je njihov stav po pitanju tema koje smo izneli na sastanku. Upitali smo Kurtija da li će se distancirati od  politčkog nasilja”, rekao je Hodžaj.

Kako je dodao, druga stvar tiče se dijaloga Kosova i Srbije.

“Pitali smo i da li će normalizacija odnosa sa Srbijom biti prioritet vlade. Na to pitanje Kurti je odgovorio da neće sesti za pregovarački sto pre nego što od Srbije ne zatraži izvinjenje i ne reši pitanje nestalih osoba. Potom, razgovarali smo o formiranju ZSO, političkom i trgovinskom reciprocitetu  sa Srbijom, poštovanju Vašingtonskog sporazuma”, istakao je Hodžaj.

Kako je zaključio, o temama sa stastanka diskutvovaće se i unutar Demokratske partije Kosova, nakon čega će biti iznet i zvaničan stav te paritje po pitanju formiranja instititucija.

Sledeći sastanak Kurti i Osmani održaće sa liderom Alijanse za budućnost Kosova  Ramušem Haradinajem, dok su za sutra predviđeni sastanci sa predstavnicima političkih subjekata iz manjinskih zajednica. Novoizbrani lider Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku je zbog konsolidacije svoje partije predložio da se sastanak održi u petak.

Sastanci se održavaju nakon što je Centralna izborna komisija u subotu potvrdila konačne rezultate prevremenih izbora za Skupštinu Kosova, koji su održani 14. februara 2021. godine, prema kojima je ubedljiv pobednik Pokret Samoopredeljenje sa 50,28 odsto osvojenih glasova i imaće 58 poslanika u Skupštini Kosova.

Demokratska partija Kosova imaće 19 poslanika, Demokratski savez Kosova 15, Alijansa za budućnost Kosova osam, dok je  Srpska lista osvojila 10 mandata.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još