• Početna>
  • Vesti>

Patrijarh srpski g. Porfirije primio ambasadora SAD u Srbiji i nadbiskupa Lučijana Surijanija

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije primio je danas u Patrijaršijskoj rezidenciji u Beogradu Njegovu Ekselenciju Entonija Godfrija, ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji.

Ambasador Godfri je u ime Sjedinjenih Američkih Država čestitao Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom g. Porfiriju ustoličenje u tron poglavara Srpske Pravoslavne Crkve, poželevši mu dobro zdravlje i uspeh u duhovnom staranju za povereni mu verni narod. Patrijarh srpski g. Porfirije je zahvalio na čestitkama i lepim željama, naglasivši da ceni napore ambasadora Godfrija na unapređenju srpsko-američkih odnosa.

Prijemu su prisustvovali vikarni Episkop remezijanski g. Stefan, politički savetnik Ambasade Majkl Keleher, politički sekretar Ambasade Tomas Li i šef Kabineta Patrijarha srpskog đakon dr Aleksandar Praščević.

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije takođe je danas primio i Njegovu Ekselenciju, nadbiskupa Lučijana Surijanija, apostolskog nuncija u Republici Srbiji.

Svetejši Patrijarh je poželevši dobrodošlicu Apostolskom nunciju zahvalio na časti koju mu je ukazao prisustvom na njegovom ustoličenju u najsvetiji tron predstojatelja Srpske Pravoslavne Crkve .Zahvaljujući na prijemu, kao i gostoprimstvu koje uživa u Srbiji, nadbiskup Surijani je Patrijarhu srpskom uručio čestitku i poklon Njegove Svetosti Pape g. Franje, poglavara Rimokatoličke Crkve.

Patrijarh srpski g. Porfirije je zamolio apostolskog nuncija da Papi prenese njegovu blagodarnost na čestitkama i dobrim željama, a posebno na spremnosti da po različitim pitanjima otvara, podrži i neguje dijalog sa Pravoslavnom Crkvom u celini, kao i sa pomesnom Srpskom Pravoslavnom Crkvom.

U duhu takvog dijaloga, sagovornici su se saglasili da jednaki izazovi i iskušenja koji su pretnja ne samo vrednostima koje su u temelju današnje Evrope i sveta, nego i ljudskom dostojanstvu, stoje pred svim hrišćanima, i da kao takvi zahtevaju sagledavanja, promišljanja i pregnuća svih.

Prijemu su prisustvovali vikarni Episkop remezijanski g. Stefan, sekretar Apostolske nuncijature don Aleksandar Ninković i šef Kabineta Patrijarha srpskog đakon dr Aleksandar Praščević.

Prijemu su prisustvovali vikarni Episkop remezijanski g. Stefan, politički savetnik Ambasade Majkl Keleher, politički sekretar Ambasade Tomas Li i šef Kabineta Patrijarha srpskog đakon dr Aleksandar Praščević.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica (saopštenje)

Comments

Pročitaj još