• Početna>
  • Vesti>

Kosovski vrhovni sud potvrdio oduzimanje mandata Adriani Hodžić i Romskoj inicijativi

Kosovski vrhovni sud odbio je žalbe manjinskih zajednica, kao i pokretu Samoopredeljenje, čime je kandidat bošnjačke zajednice Adriana Hodžić ostala bez mandata poslanika u budućem sazivu skupštine, kao i jedan od dva kandidata Romske inicijative iz Gračanice.

Vrhovni sud odbio je kao neosnovane žalbe pokreta Samoopredeljenje, Romske inicijative, Egipatske liberalne stranke, Aškalijske stranke za integraciju, Naprednog pokreta kosovskih Roma, Adrijane Hodžić – Ujedinjena zajednica i Socijaldemokratske-UNIJA SDU.

Pokret Samoopredeljenje zatražio je da se ponovo prebroji 20.550 glasačkih paketa primljenih poštom od glasača van Kosova.

Što se tiče odluke suda u vezi sa žalbom Adriane Hodžić, u odluci je potvrđeno poništavanje glasova za Inicijativu koju ona predvodi u opštinama Zubin Potok, Štrpce, Ranilug, Gračanica, Parteš, Klokot, Novo Brdo, Zvečan, Leposavić i Severna Mitrovica.

I Koaliciji Vakat je potvrđeno poništavanje u nekoliko srpskih opština.

Što se tiče Romske inicijative, poništeni su glasovi u opštinama: Leposavić, Novo Brdo, Ranilug, Parteš i Klokot.

Posle odluke Vrhovnog suda o odbijanju preostalih žalbi CIK će proglasiti konačne rezultate izbora, a sednica CIK najavljena je za sutra.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još