• Početna>
  • Vesti>

Stano: EU očekuje formiranje ZSO, Kosovo pogrešno tumači odluku Ustavnog suda

Evropska unija poziva Kosovo da ispuni obaveze preuzete sporazumom iz 2013. godine potpisanog u Briselu, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština u mestima sa srpskom većinom, istako je portparol EU Peter Stano u intervjuu za Gazeta Ekspres.

Stano ističe da uspostavljanje ZSO mora biti ispunjeno, kao i ostali delovi Briselskog sporazuma.

„Kosovo je sporazumom prihvatilo uspostavljanje Zajednice srpskih opština. Sporazum je postignut u dobroj veri i nameri uključenih strana u dijalogu. Briselski sporazum nikada nije stavljen van snage“, rekao je Stano.

Portparol EU podsetio je da je Kosovo ratifikovalo Briselski sporazum iz 2013. godine i u skupštini glasovima dve trećine poslanika.

„ Sporazum iz 2013. godine verifikovan je dvotrećinskom većinom u Skupštini Kosova. Time je Kosovo preuzelo međunarodnu obavezu da sprovede sporazum“, dodao je Stano.

Odluka Ustavnog suda o uspostavljanju ZSO, smatra Stano, pogrešno se tumači na Kosovu.

„Odluka Ustavnog suda iz 2015. godine u vezi sa ZSO kontinuirano se pogrešno tumači. Sud nikada nije rekao da ZSO ne može biti uspostavljena“, rekao je portparol EU.

Evropska unija očekuje da Kosovo ispuni preuzete obaveze tokom pregovora Beograda i Prištine.

„Očekujemo da Kosovo poštuje obaveze koje je preuzelo u procesu dijaloga“, zaključio je Stano.

Osnivanje ZSO zatražio je i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak tokom zvanične posete Prištini i Beogradu.

Istovremeno portparol Pokreta Samoopredeljenje Perparim Krieziu nije odgovorio medijima na pitanje kakav je stav Aljbina Kurtija vezano za ispunjavanje obaveze uspostavljanja ZSO na Kosovu.

Izvor: Kosovo online / Gazeta ekspres

Comments

Pročitaj još