Matić: Srbija spremila digitalne sertifikate o vakcinaciji

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić kaže da je Srbija već pripremila digitalne sertifikate o vakcinaciji koji će omogućiti lakše kretanje i putovanje van zemlje.

Matić je, gostujući u Dnevniku RTS, rekla da digitalni sertifikat nije kovid pasoš.

“To je druga vrsta isprave. EU se povukla iz toga, jer je on sadržao i broj pasoša, neke podatke kojima nije bilo mesto da se tu nađu. Digitalni sertifikat govori kada ste vakcinisani ili ste preležali ili ste uradili pi-si-ar test i negativni ste”, rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, EU će za nedelju dana dati precizniju informaciju u vezi sa izgledom i načinom izdavanja sertifikata.

“To će morati da se implementira kroz zdravstveni sistem koji daje potvrdu o vakcinaciji, da li je preležana bolest, mora biti uvezan u sistem”, naglasila je Matić.

Srbija je, kaže, već pripremila digitalne sertifikate, i mnoge zemlje su zainteresovane za pregovore, među kojima Grčka, Izrael, Slovenija.

Kako je dodala, jedna od opcija je da digitalni sertifikat postoji u obliku aplikacije za mobilni telefon, a moraju se proći provere i autentifikacije.

Postojaće, dodaje, više opcija.

Izvor: Mondo

Foto: Tanjug

Comments