• Početna>
  • Vesti>

Hasani: Legitimni glasovi za Adrijanu Hodžić i Romsku inicijativu u opštinama sa srpskom većinom

Bivši predsednik Vrhovnog suda Fejzulah Hasani izjavio je da su legitimni glasovi koje je dobila Građanska inicijativa Ujedinjena zajednica Adrijana Hodžić i Romska inicijativa u opštinama sa srpskom većinom, prenosi Gazeta Ekspres.

“Ako postoje dokazi, sve treba prebrojati kako bi se uklonile dileme čak i ako se smatra da su u Centru za brojanje i rezultate izvršene manipulacije glasovima kandidata. Ljudske greške postoje”, ocenio je Hasani.

Hasani kaže da je orijentacija glasanja, kao što se dogodilo u naseljima sa srpskom većinom, u zakonskom okviru.

Isto se, prema njegovim rečima, dešava tokom izbora na opštinskom nivou, gde u drugom krugu kandidati određenih partija opredele glas za jednog od dva kandidata za gradonačelnika.

“Po mom uverenju, sve je u okviru zakona. Političke stranke imaju pravo da vode kampanju i usmere biračko telo gde da glasaju. I to je u okviru zakona. Ne možete to nazvati kršenjem zakona, ako neko želi da glasa za nekog kandidata. To je njihovo je pravo. Na lokalnim izborima kada se kandiduju dva ili tri kandidata za gradonačelnika. Stranke čiji kandidat nije ušao u drugi krug otvoreno izlaze i podržavaju jedog ili drugog kandidata”, rekao je Hasani.

Međutim, u ustavnom smislu, Hasani kaže da su kršena prava bošnjačke i romske zajednice na Kosovu.

“Sa ustavne tačke gledišta, tačno je da su povređena prava zajednica. Zašto, jer član 43 Ustava kaže da ’ Kosovo ima zakonsku obavezu da izgradi mehanizme koji će zajednicama omogućiti zaštitu, napredovanje i svoja prava’. U ovom slučaju nije izgrađen mehanizam koji bi ih uverio da ovih 10 poslanika koji su u ustavnom aspektu rezervisani za njih, predstavljaju njihove interese”, kaže Hasani.

Veliki broj žalbi juče je upućen Vrhovnom sudu, uglavnom kandidata za poslanike koji su zatražili ponovno brojanje glasova, jer tvrde da je bilo nepravilnosti.

Pored toga, Ujedinjena zajednica Adriane Hodćić podnela je žalbe u vezi sa poništavanjem glasova u područjima naseljenim Srbima.

Dva bivša poslanika iz bošnjačke i romske zajednice takođe su podnela žalbu Vrhovnom sudu. Duda Balje i Veton Beriša zatražili su poništavanje glasova u svim opštinama sa srpskom gde su glasovi otišli Hodžić i Romskoj inicijativi.

Izvor: Kosovo online / Gazeta ekspres

Comments

Pročitaj još