Obijena Crkva Sv.Petra i Pavla u Klokotu

Pravoslavna Crkva Svetog Petra i Pavla u Klokotu obijena je na Zadušnice, a lopovi su iz nje odneli novac i određeni mobilijar, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Da je u crkvu provaljeno, primetio je meštanin koji pomaže oko crkve i koji je ovoga jutra krenuo da je otvori za vernike. Nepoznati počinioci, kako se sumnja, u crkvu su provalili kroz prozor koji su otvorili pajserom.

“Sramota je da Srbi na Kosovu i Metohiji ni na Zadušnice nemaju mira i da se njihovi verski objekti skrnave i nalaze na meti čak i na dan kada obeležavaju spomen na svoje preminule. Ovaj slučaj najrečitije govori o ugroženosti pravoslavne baštine i verskih objekata na Kosovu i Metohiji, koji su učestalo meta vandala, pljačke, skrnavljena, kao i pretenzija na njihovu imovinu i posede”, navodi se u saopštenju.

Samo tokom prošle godine na Kosovu i Metohiji zabeleženo je više od 80 incidenata čije su mete bili Srbi, njihova imovina, grobovi, crkve…

“To jasno pokazuje da svako nereagovanje privremenih insitutucija u Prištini, potpomognuto indolentnošću međunarodne zajednice, šalje poruku izgrednicima da su Srbi i njihovi objekti legitimna meta. Zbog toga zahtevamo da se svaki ovakav slučaj rasvetli, a počinioci sankcionišu, jer jedino tako možemo graditi mir i zajedničko poverenje”, stoji u saopštenju Kancelarije za KiM Vlade RS.

Izvor: RKM(saopštenje)

Comments