• Početna>
  • Vesti>

Crkva u Partešu druga na meti vandala na kojoj su se našle srpske svetinje na KiM

Još jedna srpska pravoslavna crkva na Kosovu i Metohiji oskrnavljena je i obijena na Zadušnice.

Nepoznati počinioci noćas su opljačkali Crkvu Svete Trojice u Partešu i iz nje odneli novac iz blagajne i vezenu plaštanicu, koja predstavlja veliku vrednost ove svetinje.

Pljačka je primećena jutros tokom otvaranja crkve da primi vernike koji danas obeležavaju Zadušnice. Vrata na crkvi bila su obijena, a fioke otvorene.

“Činjenica da je crkva poharana i oskrnavljena baš na Zadušnice posebno govori o statusu i ugroženosti srpskih svetinja i verskoj netoleranciji koja vlada na prostoru Kosova i Metohije. Istovremeno se na ovaj način Srbima šalje poruka da u miru ne mogu ni svoje mrtve da ožale.

Ovo je već drugi prijavljeni slučaj od jutros u kome su se na meti vandala našle srpske svetinje na KiM. Prethodno je danas poharana i Crkva Svetog Petra i Pavla u Klokotu.

Ovakvom necivlizacijskom ponašanju mora se stati na put, a najnovije skrnavljenje svetinja pokazuje da se bez odlaganja mora povećati bezbednost u srpskim sredinama južno od Ibra”, stoji u saopštenju Kancelarije za KiM Vlade RS.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ističe da međunarodna zajednica ima dužnost i poverenu misiju da na terenu garantuju bezbednost svima, posebno Srbima koji se gotovo svakodnevno suočavaju da pretnjama i napadima.

Izvor: RKM (saopštenje)

Comments

Pročitaj još