Pasjane: U jednom danu rođeno rekordnih pet beba

U Zdravstvenom centru Gnjilane-Šilovo, sa privremenim sedištem u Pasjanu juče je rođeno pet beba, što je rekord od 2015. godine kada je ovo porodilište otvoreno. Na svet su došla tri dečaka i dve devojčice i to sa teritorije Kosovskog Pomoravlja – iz Klokota, Gornje Kusce, Mozgova, Zebince i Ropotova, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Direktor ovog Zdravstvenog centra dr Zoran Perić kaže da su bebe na svet došle juče u periodu od 16 do 21 čas i da se sve prinove i njihove majke osećaju odlično.

“Do sada smo držali rekord sa četiri rođene bebe u jednom danu, a sada smo taj broj nadmašili, na šta smo veoma smo ponosni. Četiri bebe rođene su prirodnim putem, a peta carskim rezom. Dan pre toga imali smo još jedan porođaj i svi su odličnog zdravstvenog stanja” kaže Perić i napominje da je u njemu od otvaranja 2015. godine, na svet došlo više od 700 beba.

“To ne bi bilo moguće da nismo dobili jedno moderno porodilište, opremljeno najsavremenijim aparatima koji su poslednja reč tehnike, a koje nam je obezbedila Vlada Republike Srbije preko naše Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Naravno, velika je zasluga i našeg medicinskog kadra. Prošle godine, u jeku pandemije korona virusa kod nas je rođena 141 beba, a godinu pre 140. Uveren sam da ćemo ove godine te brojeve nadmašiti” ističe Perić.

Ovaj Zdravstveni centar daruje svaku bebu paketićem, u kome se nalazi najneophodnije za bebine prve dane. “Kancelarija za Kosovo i Metohiju svaku novorođenu bebu daruje sa 10.000 dinara jednokratne pomoći da bi i na taj način podržala roditeljstvo i pronatalitetnu politiku u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji” podsećaju iz Kancelarije za KiM.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, saopštenje Kancelarije za KiM

Foto: Kancelarija za KiM

Comments

Pročitaj još